Reply To: Gobarska posla
Forum Duhovnost › Forumi › E-pogovori › Gobarska posla › Reply To: Gobarska posla
Gobe izvrstne v prehrani in zdravilstvu
	Gobe so izvrstna hrana, trdijo
	nutricionisti, strokovnjaki za prehrano, ki preučujejo značilnosti prehrane in
	njen vpliv na človekovo zdravje. Gobe so brez maščob, imajo le 27 kalorij na 100 gramov, so brez
	holesterola, vsebujejo malo sladkorja in soli ter imajo pomembne vitamine in
	minerale. Več kot 1000 vrst gob pa ima še številne zdravilne učinke. G
	Šampinjoni, v svetovnem merilu najbolj popularne
	gobe, krepijo imunski sistem organizma in so učinkovite v boju proti raku.
	Druga najbolj razširjena vrsta gob šiitake učinkujejo proti prehladnim
	obolenjem, pomagajo pri boleznih jeter, težavah s srcem, zniževanju krvnega
	pritiska. Lisičke so učinkovite proti mikrobom in bakterijam ter prav tako
	krepijo imunski sistem. Ekstrakt iz smrdljivega mavrahovca uporabljajo v boju
	proti tumorjem in proti venski trombozi. Bukov ostrigar učinkuje v boju proti
	raku in zaradi velike vsebnosti železa krepi kri. Nekatere vrste gob so poleg
	zdravilnih učinkov tudi kulinarično odlične, določene so neužitne zaradi
	trdote, vendar se z izdelavo pripravkov in prehranskih dopolnil uporabljajo v
	zdravstvene namene. Najnovejša znanstvena odkritja predstavljajo strokovnjaki
	od leta 2001 na mednarodnih konferencah o medicinsko uporabnih gobah.
	Gostiteljica četrte je bila leta 2007 Ljubljana, naslednja pa bo konec
	septembra v Zagrebu.
	Gobarjem
	nezanimive lesne gobe
	Dr.
	Andrej Gregori, raziskovalec na Zavodu za naravoslovje, razlaga, da “v
	naših gozdovih raste veliko število lesnih gob, ki jih nihče ne opazi in za
	katere ljudje ne vedo, kako jih uporabiti. Med njimi je izvrstna pisana
	ploskocevka (Trametes versicolor), ki je zelo raziskana in iz nje izdelujejo
	zdravilo PSP kot kitajsko verzijo ter PSK kot japonsko. Uporablja se za
	krepitev imunskega sistema in je uspešna v boju proti raku. Iz nje lahko
	skuhamo zdravilni čaj ali pa jo namočimo v žganje. Cel svet, z izjemo EU,
	uporablja klinične študije o učinkovitosti te vrste gob. Splošno je znana
	zdravilnost Ganoderme lucidum svetlikave pološčenke ali reiši. Ta vrsta med
	drugim deluje tudi hepatoprotektivno, kar pomeni, da varuje jetra pred raznimi
	strupi in pomaga pri obnovi s strupi poškodovanih jeter. Tuje raziskave kažejo,
	da prehransko dopolnilo iz te gobe pomaga pacientom, da lažje prenašajo
	kemoterapijo, lasje jim manj izpadajo, manj bruhajo in se bolje počutijo.”
	Na
	odličnih spletnih straneh Gobarskega društva Lisička lahko preberemo razlago o
	razlogih zdravilnosti gob. Temu botrujejo polisaharidi, ki so sladkorji
	rastlinskega porekla in krepijo imunski sistem ter uravnavajo njegovo
	delovanje. Ker spominjajo na bakterijske celice, telo reagira z ustvarjanjem
	protiteles. Umetno jih ni mogoče sintetizirati. Ob njih so pomembni še
	triterpeni, ki pomagajo telesu povečati porabo kisika, krepijo odpornost proti
	stresu, uravnavajo holesterol, krvni tlak, krvni sladkor, pomagajo pri
	alergijah.
	Na
	svetu naj bi bilo okoli 1,5 milijona vrst gob, pri nas smo jih s slovenskimi
	imeni določili okoli 3000, od tega je okoli 30 smrtno strupenih. Po novi uredbi
	iz leta 2011 je 41 zaščitenih, med njimi tudi nekatere zdravilne gobe.
	Postavlja se vprašanje, zakaj so v Sloveniji zdravilne gobe v glavnem na listi
	zaščitenih gob, če jih ljudje sploh ne poznajo. Slavko Šerod, podpredsednik
	Gobarskega društva Lisička, meni, “da je zakonodajalec zaščitil nekatere
	znane zdravilne vrste gob zaradi strahu pred iztrebljenjem. 
	Tako
	se je namreč zgodilo z zdravilno lekarniško macesnovko, ki so jo svojčas
	prodajali v lekarnah in jo zaradi pretiranega nabiranja skorajda iztrebili.
	Vendarle pa si je treba oddahniti, saj na listi zaščitenih gob niso vse
	zdravilne vrste. Na listi so: lekarniška macesnovka (Laricifomes officinalis),
	svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), znana tudi pod imenom reiši, velika
	zraščenka (Grifola frondosa), znana tudi pod imenom maitake, in gobe iz rodu
	bradovcev (Hericium). Veliko znanih zdravilnih vrst ni na listi: užitni
	nazobčanec (Lentinula edodes), znana tudi pod imenom šiitake, pisana
	ploskocevka (Trametes versicolor), bezgova uhljevka (Auricularia auricula
	judae) znana tudi pod imenom moer, bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus) …”
	Zdravilnost
	gob naj bi bil poznal že pračlovek
	Znameniti
	ledeni mož Oetzi, ki so ga leta 1991 našli na 3210 m visokem ledeniku v
	italijanskih Otztalskih Alpah, je imel za pasom shranjeni dve vrsti medicinskih
	gob: Fomes Fomentarius ali bukovo kresilko in Piptoporus betulinus ali po naše
	brezovo odpadljivko. Bukovo kresilko je človek bronaste dobe najverjetneje
	uporabljal kot pomoč pri prižiganju ognja, čeprav je goba koristna tudi v
	zdravstvene namene. V tem primeru je bolj zanimiva brezova odpadljivka, ki se
	uporablja kot sredstvo proti črevesnim parazitom, katerih jajčeca so
	raziskovalci našli tudi v Oetzijevem črevesju. Lahko domnevamo, da so že takrat
	ljudje poznali medicinske vrednosti gob. Kajpak so jih pred vsaj dvema
	tisočletjema poznali Japonci, o čemer pričajo zapisi o gobi reiši, ki jo
	imenujejo tudi goba nesmrtnosti. Šiitake gojijo in uporabljajo v Aziji že vsaj
	tisoč let in ob gobi reiši je ena najbolj raziskanih medicinski gob na svetu.
	Reiši uporabljajo
	v uradni medicini na Japonskem in v Sibiriji kot dopolnilno sredstvo pri
	zdravljenju raka. V Sloveniji je med zdravilnimi gobami to ena izmed redkih
	gob, ki jih je možno registrirati kot prehransko dopolnilo. “Uradna
	medicina želi danes imeti klinične raziskave na izmerljivi ravni, ki dokazujejo
	zdravilnost. Te pa ogromno stanejo. Najlažje je zdravilnost dokazati, če je v
	pripravku prisotna le ena zdravilna sestavina, npr. pri aspirinu. Ganoderma
	lucidum pa vsebuje več kot 200 takšnih sestavin in se jih ne da enostavno
	dokazati in standardizirati, zato se uradno uporabo gob v zdravilske namene
	postavlja na stranski tir. Sramotno je, da pri nas v nobeni instituciji ni
	zaposlen niti en strokovnjak, ki bi se ukvarjal z raziskovanjem in gojenjem gob.
	Še v Kambodži in Bangladešu, s katerimi tudi sodelujemo, imajo zaposlenega
	strokovnjaka za raziskovanje gob,” pojasnjuje dr. Gregori.
	Zdravilne
	gobe lahko z nekaj znanja gojimo tudi sami. V Sloveniji je za domače gojenje na
	voljo micelij kar nekaj zdravilnih gob. “Ljudje lahko doma gojijo šiitake,
	ostrigarje, svetlikavo pološčenko, šampinjone. Vse imajo zanje specifično vrsto
	zdravilnih lastnosti. Gobe lahko goji vsak, ki ima malo gozda, vrt ali klet.
	Gobe potrebujejo senčno lego, zato se lahko za gojenje izkoristijo tiste
	površine, na katerih razen mahu in kopriv ne uspeva nobena druga
	rastlina,” dodaja raziskovalec.
	Vsak
	četrti Slovenec je gobar
	Če
	Slovenci ne spadamo med pomembne komercialne pridelovalce gob, pa smo zagotovo
	gobarski narod. S sprejeto zakonodajo se poskuša tudi na področju gobarjenja
	uvesti red in osvestiti gobarje o primernem vedenju v gozdu. 
	“Z
	uredbami je le deloma dosežen namen. Morda je manj zbrcanih gob pa tudi v
	košare jih gobarji pogosteje nabirajo. Dvomim pa, da vsi upoštevajo količinske
	omejitve, to je 2 kg
	gob dnevno, ali pravila o vožnji v naravnem okolju. Velik problem pa je, da za
	gobarji ostaja kup smeti, tudi takih, ki se v naravnem okolju ne morejo
	razgraditi. Zato se moramo intenzivneje posvetiti izobraževanju o obnašanju v
	gozdovih,” ocenjuje Šerod zakonodajne učinke. S spoznanji nutricionistov o
	gobah kot koristnem živilu se strinja tudi Šerod, vendar le pod pogojem, da so
	zdrave gobe nabrane v čistem in zdravem okolju, saj gobe vsrkavajo snovi iz
	tal. “Če so tla onesnažena, so tudi užitne gobe lahko nevarne za prehrano.
	Zato jih je včasih bolje kupiti v trgovini. Pomembna je tudi količina zaužitih
	gob, ki znaša približno 100 g
	na posameznikov dnevni obrok. Ker so gobe nekoliko težje prebavljive, jih ni
	priporočljivo uživati več kot dvakrat tedensko. Pa čim tanjše naj bodo
	narezane. Gobe odsvetujemo otrokom, nosečnicam in starejšim pa seveda tistim,
	ki so alergični na gobje beljakovine. Alkohol in gobe nikakor ne sodijo skupaj.”
	Problem
	onesnaževanja narave zaznavajo tudi v gobarskih društvih, saj po Šerodovih
	besedah opažajo, da izginjajo vrste gob, ki jih gobarji ne pobirajo. Določene
	vrste gob so zelo dobri bioindikatorji, saj zaradi onesnaženja začnejo
	izginjati prej kot druge. V društvih jih zato zanimajo predvsem take
	občutljivejše vrste, kot so denimo gobe iz rodu ježevk (Hydnellum) ali vlažnic
	(Hygrocybe). Včasih je način pobiranja, ko se uničuje podrast gob, škodljivejši
	kot pa samo nabiranje. Zato učijo nabiranja gob tako, da jih gobarji previdno
	zasučejo in iztrgajo iz tal. Mesto iztrgane gobe se zakrije in s tem zaščiti
	ter prepreči izsuševanje micelija.
Maja Čebulj
Vir članka : http://www.bonbon.si/default.asp?kaj=1&id=5680212
strelka2013-06-17 10:02:28