Odgovori na: Identifikacija mineralov
Forum Duhovnost › Forumi › Kristali › Identifikacija mineralov › Odgovori na: Identifikacija mineralov
Pozdravljeni.
Po več letih sem se spet začel bolj zanimati za vse moje kristale na polici. Osvežil znanje kristalov, jih očistil, napolnil, naredil tabelo kristalov, ki jih imam… In ugotovil, da en ne more biti obsidian, kot mi je povedala oseba, ki mi ga je podarila in da sploh ne poznam drugega. Tu prilagam par slik obeh kristalov. Sem ju že kazal v trgovini Ahat, samo bi se vseeno preveril tu, kaj menite vi – kaj imam?
V naprej hvala!
Slike:
https://www.dropbox.com/sh/a4tacd89glajvk8/AAADm-gJ1J7cLv6rqCEpISA6a?dl=0
Lepo je če deliš
Prvi (geoda) je verjetno aragonit, Poskusi z njim zarezati steklo. Če ni šans, je skoraj zagotovo aragonit.
Te modre pa na sejmih prodajajo pod imenom obsidian. E, a sad – nekateri trdijo, da obstaja nekje v Italiji eno nahajališče, na katerem dejansko so takšni obsidiani. Glede na to, na kak način obsidian nastaja, je takšna transparentnost praktično nemogoča. Pred leti sva en tak primerek gledala skupaj s pokojnim geologom in avtorjem večih knjig in člankov o kamnih, Renatom Vidrihom. Primerek, ki sva ga gledala, je bil kupljen na sejmu v Bologni kot obsidian, ampak v njem je bilo videti tudi zračni mehurček, kar je precej zanesljiv pokazatelj, da gre za ponaredek iz stekla. Poleg tega Renato ni nikoli iz zanesljivih virov slišal za nahajališče, iz katerega naj bi prihajali takšni obsidiani, pa bi ga skorajda moral poznati, če bi res obstajalo. Diagnoza: 99% verjetnost, da je modri prozorni kamen ponaredek iz stekla.