Reply To: Zeleni ahat
Forum Duhovnost › Forumi › Kristali › Zeleni ahat › Reply To: Zeleni ahat
AVATAR wrote: No, tudi sam sem kupil ahat v Trgovini Ahat, ki je svinjsko draga in pogosto sploh ne vejo kaj prodajajo…namreč robo nabavljajo od vsepovsod in enkrat mi je celo sam lastnik bleknil, da ne ve ali gre za ponaredek ali original ( sončni kamen )
Vprašanje, kako vprašaš. Če prodajalca direktno vprašaš, ali prodaja ponaredek, ti bo težko potrdil. Nedvomno pa lastnik Ahata pozna razliko med zlatim kamnom, ki je sintetičen in ga pogosto prodajajo pod imenom sončni kamen, ter pravim sončnim kamnom. Moram pa povedati, da se tudi pravi sončni kamen glede na kvaliteto močno razlikuje. Tisti, najkvalitetneji, je lahko celo precej podoben zlatemu kamnu, obstajajo pa tudi variante, ki so na prvi pogled zelo podobne oranžnemu kalcitu.
Res je, da je večina ahatov pobarvanih. Nesmiselno pa je uporabljati ime ahat oniks, saj so vsi oniksi itak iz družine ahatov. Pri oniksu gre za enakomerno izmenjavo belih in črnih plasti. Če si opazil, lahko v glavnem v naših trgovinah pod imenom oniks kupi kamne, ki so zgolj črni. Ti so
garant vsi pobarvani. Pravi, kvaliteten oniks resda težko dobiš, zna pa
biti zelo lep, a tudi razmeroma drag.
Glej, glej. V Indiji sem imel pri enem muslimanu pravo “malo šolo” ponarejanja, vendar pa tegale načina ne poznam.
Rdečim/oranžnim ahatom z belimi progami pravimo sardoniksi.