Novoodkriti kristali/minerali

Forum Duhovnost Forumi Kristali Novoodkriti kristali/minerali

Prikaz 1 prispevka (od skupno 15)
  • Avtor
    Prispevki
    tadej pretner
    Moderator

Znano je, da je bilo odkritih že več kot 80 vrst jaspisa. Verjetno zadnji odkriti jaspis je Ocean jaspis, znan tudi pod imenoma orbicular jaspis (zaradi sferičnih vključkov – orbi) in atlantidski kamen (ta naziv se je prijel tudi Larimarja), saj naj bi te meditacija z ocean jaspisom skonektala z znanjem Atlantide (o.k., zaenkrat nimam občutka, da mene je). Najden je bil na težko dostopni severozahodni obali Madagaskarja in baje ga je moč kopati le ob oseki. Poleg SiO2 vsebuje še tuf (sedimentna kamnina ki nastane pod velikimi pritiski), riolit, glinenec in klorite. Pojavlja se v večini barv (ponavadi osnova ene barve, na kateri so sferični vzorci ali prameni drugih barv). Element: zemlja-voda.
    Zaradi barvne pestrosti ga uporabljajo na vseh čakrah, tudi na prvi (element zemlja), specialno pa naj bi krepil tretjo, četrto in odpiral šesto. V osnovi gre za meditativni kamen, ki pa mu pripisujejo celo goro zdravilnih lastnosti, ki jih bo treba še preveriti (razstrupljanje, zaščita pred sevanji vključno z radiacijo, krepitev imunskega sistema, deloval naj bi antistresno, raztapljal čustvene blokade, zdravil gastritis, slabovidnost, limfni sistem, obnavljal ožilje, krepil cirkulacijo in spolno moč, vračal telesu stabilnost na vseh ravneh …)- to so učinki, navedeni v knjigi The encyclopedia of crystals (J. Hall).

Ocean jaspis je videti takole:
    http://www.google.com/images?q=ocean+jaspis&hl=en&gbv=2&prmd=ivnsfd&source=lnms&tbs=isch:1&ei=x_eTTcezLJDsOb_D-NcH&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CA0Q_AUoAQ&biw=1345&bih=560

Sem jih uspel nabaviti (prevladujejo polirani kosi okoli 150 in več g) in po zelo sprejemljivih cenah (cca 60 Eur/kg) bodo na voljo na sobotni delavnici v Centru Češnjev cvet (glej novice in temo Delavnice s kristali).

tadej pretner2011-03-31 05:43:28

Lepo je če deliš
    Član

Znimiv opis si podal…seveda pa je vprašanje kako je v praksi…trgovci pa bodo seveda želeli dobro zaslužiti…Pa ponaredki tudi bodo deževali.

Sem si ogledal slike…kar precej jih je…zanimivi in lepi primerki pa so redkost…tale mi je vseč…bi se igračkal z njim.

Lepo je če deliš
    tadej pretner
    Moderator

AVATAR wrote: Znimiv opis si podal…seveda pa je vprašanje kako je v praksi…trgovci pa bodo seveda želeli dobro zaslužiti…Pa ponaredki tudi bodo deževali.

Sem si ogledal slike…kar precej jih je…zanimivi in lepi primerki pa so redkost…tale mi je vseč…bi se igračkal z njim.

Zanimivi primerki sploh niso redkost in veliko jih je, ki so zelo epi. Ampak dejstvio je, da v oči najbolj padejo tisti, s sferičnimi kloritnimi vključki in sploh takšni, ki so živahnih barv.

Literatura pa ne navaja, da na tem, baje edinem nahajališču ocean jaspisiov najdemo tudi karneole, oziroma da nekateri primerki prehajajo v karneol. Med kupljeno robo iz tega nahajališča sem namreč našel primerke, ki bi jim veliko prej lahko rekel karneol, kot pa ocean jaspis. A tudi ti karneoli imajo nekakšne conarne vključke. Pa še en strašno čuden primerek je zraven, ki mu človek težko da ime – mineral, ki na prvi pogled cel zgleda rahlo modro vijolično, vendar pa se na enem mestu jasno vidi, da je pod to vijola prevleko nekakšen intenzivno zelen kristal – sploh ne zgleda kot kloritni vključek ampak prav prosojen zelen kristal. Tega bom pa verjetno nesel pokazat na NTF geologija, da pogruntajo, za kaj gre.

Lepo je če deliš
    Član

Sicer ne vem kaj imaš na zalogi…če bi imel res kak lep-zanimiv primerek ( kot na sliki, ki sem ju prilepil )…bi ga vzel…Nekako mi je ta ocean jaspis pritegnil pozornost……čeprav mi kamenje ne leži.AVATAR2011-04-01 23:29:47

Lepo je če deliš
    strelka
    Participant

hjm zanimive slikceSmile ….
    ki za moj oko sploh ne zgledajo kot jaspisi (avatar) ..ampak bolj ahati …čeprav nimajo tistih prog notri ….
    kaj vem zeleni ahat …no mahovni ahat…
    Podoben obsek sem že vidla …pa je bil ahat …in je bolj tko prozoren kot je npr. tole.
    jaspis kaj pa vem bolj kompaktni zgledajo ..tko na uč ..meni…

samo moje menje npr. kako bi falila pri določitvi…Big smile
    sama sem pa tole našla …

strelka2011-04-02 09:40:37

Lepo je če deliš
    Član

Ti zgoraj so bolj klasika vseh vzorcev…Mene je bolj pritegnil tisti na mojih dveh slikah, ki ima lepe vključke in je lepe morske barve…nekako mi je vseč…tak lep za v roko vzet…tudi oblika mi je vseč.

Lepo je če deliš
    tadej pretner
    Moderator

strelka wrote:

hjm zanimive slikceSmile ….
    ki za moj oko sploh ne zgledajo kot jaspisi (avatar) ..ampak bolj ahati …čeprav nimajo tistih prog notri ….
    kaj vem zeleni ahat …no mahovni ahat…
    Podoben obsek sem že vidla …pa je bil ahat …in je bolj tko prozoren kot je npr. tole.
    jaspis kaj pa vem bolj kompaktni zgledajo ..tko na uč ..meni…

Jaspisi in ahati so itak sorodniki – eni in drugi so pripadniki družine kalcedonov. Sicer pa so “tistre proge” za ahate ravno značilne, čeprav je res, da pri nekaterih, recimo mahovnih oziroma dendritnih, niso dominantne. Obstajajo pa vrste jaspisov, ki so podobni ocean jaspisom – recimo pop jaspis.

Lepo je če deliš
Prikaz 1 prispevka (od skupno 15)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.