Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)
Forum Duhovnost › Forumi › E-pogovori › [ PSI ]-(knjiga, ne kužki) › Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)
30. 3. 2011 ob 11:31
Belf
Član
Knjigo sem kupil in prebral zaradi izjemno dobrega odziva bralcev, ki sem ga zasledil tu in tam na internetu. Ko sem knjigo odložil in prebral še vse razlage svetov na uradni spletni strani (ki so le bore malo dodali k že prebranemu v knjigi), se mi je še vedno zastavljalo vprašanje od kod ves ta pomp okoli knjige. Sprašujem se, kakšen bi bil odziv ob odsotnosti vsega reklamiranja in samohvaljenja. Če bi knjiga izšla tako, tiho, kot neka povprečna hardcover edicija za 30 € nekje v kotu na polici konzorcija in bi jo ti isti bralci slučajno dobili pod roke, brez vnaprejšnjih nastavkov o njeni veličastnosti. Tako pa smo priča evforiji ob raznih nagradnih igrah, ko ljudje knjigo čislajo še preden so jo sploh prijeli v roke.
O eni stvari sem prepričan. Knjiga ni nastala pod okriljem kakega vzvišenega uma. V najboljšem primeru je bila kanalizirana ali kako drugače posredovana s kakšne astralne ravni (avtor pravi, da je razkritje prejel v sanjah – viola!) in od tod bi eventuelno lahko prišle v knjigo tudi določene človeštvu še “neznane” informacije oz. t.i. “dokazi”. Mimogrede, matematični dokaz ni noben dokaz, ampak navadna, komaj kaj smiselna trditev.
V knjigi je marsikaj dobrega in za mnoge verjetno koristnega. Vsebina je berljiva, zanimiva ter napisana tako, da se vsak lahko z njo poistoveti. Povsod je razreseno polno bonbončkov, ki branje popestrijo, čeprav ne predstavljajo kakšnega bistvenega doprinosa k širjenju bralčeve zavesti. Hkrati pa je v njej tudi polno izkrviljanja in polresnic. Knjiga se trudi neskončno veličino življenja slačiti v neverjetno ozko škatlico in podati neko osnovno “formulo”, ki lahko razloži vse. Žal pa se pri tem dotika zelo ozkega področja življenja – osebnosti, oz. še ožje – naravo njenega razuma. Nič hudga, takih knjig je polno – a o svoji vsebinski skromnosti bi bila lahko iskrena in se predstavila za to kar je. Njen avtor oz. Življenje ima očitno zelo ozek pogled na življenje.
Moj namen ni kritizirati iz neke zavisti. Želel sem le zapisati to, kar bi si želel sam prebrati, ko sem se odločal za drag nakup. Takrat so moja čustva sicer zapadla blišču misterioznosti in razum je prevzela radovednost, vendar intuicija je po branju tiho zavzdihnila – no vidiš, sem ti rekla.