Reply To: indukcijski štedilniki

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana indukcijski štedilniki Reply To: indukcijski štedilniki

tadej pretner
Moderator

Cica wrote:
Ali se je že kdo ukvarjal z vplivom indukcijskega štedilnika na hrano?
Na netu najdeš zelo različna mnenja zelo različnih ljudi, od tega, da vpliva kot mikrovalovka in uniči hrano, do tega, da je oh in sploh super. Mrtve hrane ne bi rada pripravljala…

Hvala Flower

Pred časom sem na enem forumu bral debato o vplivu teh štedilnikov na hrano in spomnim se, da del folka misli, da indukcijski štedilnik hrano segreva neposredno (torej ne preko lonca). Mislim, da to ne drži. Torej že v osnovi moram povedat, da nisem ekspert za te stvari, da pa je moja bazična izobrazba tehnična (od znotraj sem 4 leta gledal celo tehniško elektro šolo), tako da bom skušal o teh stvareh samo “na glas” razmišljati, ni pa seveda rečeno, da moje mnenje neizpodbitno drži.
Za kaj torej pri teh štedilnikih gre?
Kolikor se pojma indukcije spomnim iz srednje šole, mora nekaj pod ploščo kuhalnika ustvarjatielektro magnetno polje – verjetno kakšna tuljava. Če daš v to polje prevodnik, torej nekaj, kar prevaja električni tok, pride v prevodniku do intenzivnega gibanja prostih elektronov oziroma tudi nasploh atomov, kar povzroči segrevanje. Zato naj bi torej ti štedilniki segrevali le posode, ki so iz prevodnih materialov, posledično pa hrano v njih. Po mojem to ne povzroča “mrtve hrane”, kot mikrovalovka, sevanje tuljave, ki je verjetno “vzrok” tega segrevanja, pa je po mojem zanemarljivo.

Če se motim, naj me kdo, ki o tem ve več, popravi.

Lepo je če deliš