indukcijski štedilniki
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › indukcijski štedilniki
- This topic has 3 odgovori, 4 glasovi, and was last updated 13 years, 10 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
19. 1. 2011 ob 13:08 #8222CicaČlan19. 1. 2011 ob 17:25 #8224tadej pretnerModerator
Cica wrote:
Ali se je že kdo ukvarjal z vplivom indukcijskega štedilnika na hrano?
Na netu najdeš zelo različna mnenja zelo različnih ljudi, od tega, da vpliva kot mikrovalovka in uniči hrano, do tega, da je oh in sploh super. Mrtve hrane ne bi rada pripravljala…Hvala
Pred časom sem na enem forumu bral debato o vplivu teh štedilnikov na hrano in spomnim se, da del folka misli, da indukcijski štedilnik hrano segreva neposredno (torej ne preko lonca). Mislim, da to ne drži. Torej že v osnovi moram povedat, da nisem ekspert za te stvari, da pa je moja bazična izobrazba tehnična (od znotraj sem 4 leta gledal celo tehniško elektro šolo), tako da bom skušal o teh stvareh samo “na glas” razmišljati, ni pa seveda rečeno, da moje mnenje neizpodbitno drži.
Za kaj torej pri teh štedilnikih gre?
Kolikor se pojma indukcije spomnim iz srednje šole, mora nekaj pod ploščo kuhalnika ustvarjatielektro magnetno polje – verjetno kakšna tuljava. Če daš v to polje prevodnik, torej nekaj, kar prevaja električni tok, pride v prevodniku do intenzivnega gibanja prostih elektronov oziroma tudi nasploh atomov, kar povzroči segrevanje. Zato naj bi torej ti štedilniki segrevali le posode, ki so iz prevodnih materialov, posledično pa hrano v njih. Po mojem to ne povzroča “mrtve hrane”, kot mikrovalovka, sevanje tuljave, ki je verjetno “vzrok” tega segrevanja, pa je po mojem zanemarljivo.Če se motim, naj me kdo, ki o tem ve več, popravi.
21. 1. 2011 ob 13:30 #8265enyaČlanne vem, ali je dovoljeno prilepiti link do drugega foruma, kjer je bila tudi ta tema. če slučajno ni, potem kar zbrišite povezavo.
sama sem tudi že spraševala o tem. kolikor sem jaz razumela vso to zapleteno zadevo je moj laični “povzetek” takšen, da se kot prevodnik segreva v bistvu le posoda in s tem posredno segreje hrano (to je razvidno od mojih izkušenj, saj sem tak štedilnik takrat kupila). vprašanje elektromagnetnega sevanja (kot vsi ostali električni aparati, je pa druga stvar in za tega je bilo (kolikor sem jaz zvedela) rečeno, da načeloma ne seva nič bolj kot ostali električni aparati.tule je pa link do teme iz drugega foruma: http://med.over.net/forum5/read.php?179,569940123. 1. 2011 ob 15:02 #8305strelkaParticipantNormal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Indukcijski štedilnik segreva lonec zaradi
histereznih izgub magnetenja v njegovem dnu.Normal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Segreva se tudi zaradi vrtinčastih tokov, ki se
pojavljajo, vendar so zanemarljivi. Vsekakor je najbolje (najceneje…)
uporabljati posodo, ki je za tako kuhanje namenjeno.Bosheve plošče same zaznajo neprimeren material in se ne vključijo. Obstaja
tudi moznost regulacije od 50 W pa tja do 3000 W.Ker aluminij JE dober
prevodnik, se torej tudi zaradi vrtinčnih tokov ne bo segrevalJaponci pa baje razvijajo indukcijsko ploščo, ki bo sama prepoznala material,
frekvenco pa prilagodila na najboljšo možno.Vir : Forum Kvarkadabra….
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.