Reply To: Naredimo si pravi domač jogurt

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Naredimo si pravi domač jogurt Reply To: Naredimo si pravi domač jogurt

#7958
strelka
Participant

tule pa nekaj podebnega kot tvoj jogurt Oldie…samo da tukaj pa kefir.

kupiš dva litra nehomogeniziranega mleka
a lonček kefirja…tega eko
mleko pač priliješ v steklenico al pa plestenko ….
od vsakega litra mleka odliješ deci in dodaš 1/2 lončka kefirja ..
se pravi če imaš vse v eni posodi ..pač odliješ dva deci in dodaš en lonček kefirja …
pač premučkaš ..premešaš in pustiš na sobni temperaturi…24 ur. oz en dan.
Steklenice …ne zamašit dokonca ..ker ven izhaja ogljikov dioksid….
vola kefir je narejen…

no če pa imate to gobico kefirja , …ki je meni zlo nagravžno vse skupajBig smile
Kefirjevo gobico daš v skodelico in jo preliješ kar s hladnim mlekom.
Pokriješ in pustiš do naslednjega dne. Če imaš zelo toplo se bo naredil
že čez noč, sicer pa traja malo dlje. Gotovega premešaš in precediš čez
plastično cedilo, da ti na njem ostane gobica. Ponovno jo daš v isto
skodelico in zaliješ s svežim mlekom. Pripravljen kefir lahko pomešaš s
kakšnim sadjem in zmiksaš, pa dobiš sadni kefir. Lahko dodaš malo
sladkorja, če si bolj sladkosneda. V taki obliki ga imajo radi tudi
največji izbirčneži.

No vodni kefir se pa dela takole: tukaj so taki kristalčki …nič sluzasto ne rata tako kot pri mlečnem

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

KEFIR KOT PIJAČA

Kefir so poznali že prvi prebivalci Kavkaza. Otroci so ga pili namesto vode.
Srednja starost teh prebivalcev je okoli 110 let. Kavkaz je ednino področje na
svetu kjer prebivalstvo dosega tako visoko starost.

Profesor Menehin, ki je dobršen del svojega življenja posvetil študiju
učinkovitosti kefirja pravi, da ti prebivalci niso poznali tuberkuloze, raka,
motenj notranjih organov, bolezni želodca, itd. V Nemčiji je dr. Irašek (še
pred II. svetovno vojno) potrdil čudovite uspehe pri uživanju kefirja. S
kefirjem je zdravil: dihalne poti, katar, želodčne krče, kronična vnetja,
vnetja jeter, bolezni v trebuhu, bolezni žolča, bolezni mehurja, izpuščaje med
nosečnostjo, kronična zaprtja ter pri rekonvalescenci po težjih boleznih. Za
dojenčke je uporaben tudi kot nadomestilo za materino mleko.

NAVODILO ZA PRIPRAVO

-2 l
steklena posoda s pokrovom (2 l
kozarec za vlaganje)

-6 žlic glivic kefirja

-4-6 žlic sladkorja

-1-2 suhi figi (odvisno od velikosti) ali suhe slive (razpolovimo)

-1 srednja velika limona (dobro jo operemo in razpolovimo)

-6 rozin

Glivice kefija stresite v gosto sito, jih dobro preplaknete z mrzlo tekočo vodo
in jih stresite v 2 litrsko posodo (kozarec). Prilijte vode, da bo segala do
vrha posode, dodajte sladkor, fige in limono in dobro premešajte. Kefir lahko
zori največ 3 dni. Vsakih 24 ur vsebino dobro premešajte. Ko kefir dozori (po 2
do 3 dneh), stisnite vanj namočeno limono, odstranite fige in vsebino precedite
v posodo za pitje. Glivice kefirja stresite v gosto cedilo in ponovite zgoraj
opisani postopek. Po vsakem zorenju se količina glivic poveča za približno dve
žlici. Uporabite vse glivice, dokler ne dobite 6 žlic viška, ki jih podarite.
Odvečne, neuporabljene glivice kefirja lahko nekaj dni ohranite v sladki vodi.
Kefirja ne mečite proč, ker se težko dobi in je dragocen.

Če boste dobili kristalčke …jaz jih nimam več …pa mal smo se naveličali tudi tole piti.

Lepo je če deliš