Reply To: Recepti
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Recepti › Reply To: Recepti
Za ljubitelje skute predlagam kolač iz skute.
Testo:
150 g moke
3 g pecilnega praška (1 zravnana čajna žlička)
65 g sladkorja
2 rumenjaka
1 žlica mleka
50 g masla
1 žlica moke za rob
Zmešaj moko, pecilni, rumenjaka, maslo in mleko ter z roko pregneti. 2/3 testa razvaljaj in pokrij rahlo namaščeno dno tortnega pekača. 1/3 testa dodaš žlico moke in narediš 3,5 cm visok obod. Plast testa je relativno tanka. Z vilicami prepikaš dno, da se testo med peko ne dviguje. Daš v ogreto pečico in pečeš največ 15 minut na 180 do 120 stopinjah, da testo porumeni.
Krema:
2 vrečki vanilijevega pudinga
200 g sladkorja
1/2 litra mleka
750 g skute
sneg treh beljakov
Puding skupaj s sladkorjem skuhaš v mleku, dodaš skuto in mešaš do vretja. Odstaviš. Nekaj sladkorja zamešaš v sneg beljka, ki ga nato narahlo zamešaš v kremo. Vse skupaj zliješ na testo in poravnaš. Površino premžeš z mešanico rumenjaka in žlice mleka. Pečeš cca 1 uro na 130 do 150 stopinj. V primeru, da se krema začne napihovati, znižaš temperaturo. Površina mora ostati ravna. Ohladiš, odstraniš obod pekača in preložiš na servirni krožnik.
Nasvet: najboljša za ta recept je 3/4 mastna pretlačena skuta Vipava (brez grudic), ki ji je treba še dodatno izločiti odvečno tekočino (ožameš skozi gazo ali cedilo). Lahka skuta se ne obnese, ker vsebuje preveč vode. Ponavadi uporabim 1 kg skute oz. 2 kom. Puding in skuto se v času kuhanja meša s kuhinjsko šibo (metlico). Količino sladkorja najmanj prepolovim in v beljake dodam vanilijev sladkor. Premaz iz rumenjaka se lahko preskoči. Kolač je najboljši hladen.