Reply To: Praznina

Brane
Član

Bi ti samo se par besed podal, skratka so si pa mistiki (eden najvecjih, spanski mistik sveti Janez od Kriza, in nemski mojster Eckharth) prizadevali in svoje zivljenje takorekoc posvetili iskanju zdruzitve z Bogom in raziskovanju duhovnih pocel, prisli so do ugotovitve in povedali naslednje. Bog je vseprisotnost, je vse v vsem kot je npr bilo ze receno, da je v Tomazevem evangeliju to isto opisano. ce Boga v neki stvari ali nekje ni, tudi tiste stvari ni,ne obstaja ne tako in ne drugace, je tam nic, a s tem ne mislim na praznino, ker le ta ima svojo kvaliteto. A ta vseprisotnost je le ena stopnja od prisotnosti Boga, druga je, ko lahko clovek s svojim delom na sebi, trudom, determiniranostjo, disciplino, odrekanjem, zrtvovanjem, mukami jezevimi doseze ze za casa tega zivljenja popolno spremenjenje duse v Boga po podobnosti v ljubezni, volji, spominu in razumu tako da na koncu ni vec nobene razlike med tabo in Bogom, to tudi ne pomeni, da ti izpuhtis kot clovek, se vedno si tu, a drugacen v spoznavanju in vedenju vsega v tvojem zivljenju.

Mistiki so imeli ful tezavo se izraziti z besedami in te stvari kot so zdruzitev z Bogom, izkustvo Boga, povedati nekaj o duhovnih pocelih so skusali opisati v pesniski, simbolni, metaforicni obliki kot so to vedeli in znali. besede so nam,rec za najvisje resnice, Boga, duhovna pocela enostavno prekratke, ne obsezejo stvari v popolnosti. Zato tudi nikoli niso exaktno, 100% povedali kaksen in kaj ta Bog je, vedeli so, da so besede prekratke, preprazne za opis tega. Govorili so o praznini, ki je Ljubezen, o nedoumljivi svetlobi, o extazi, ki jo v tej spremenitvi dozivis. Vendar pa kako bi mi ti opisala ljubezen med tabo in fantom ali ljubezen ki jo cutis okoli sebe, se posebno Absolutno Ljubezen, zelo tezko a ne, ali pa sirjenje vesolja. Torej se poudarek, da Bog ki je vseprisoten; pod kamnom, v kamnu, v meni, v najvecjem gresniku se ne pomeni da je to vrh vsega, priti do njega v bolj kvalitativni ravni; “blize” pomeni kljub njegovi “vseskozi prisotnosti” moje delo in potem ko imam to izkusnjo mi je jasno marsikaj.

Lp

Lepo je če deliš