Zeleni ahat

Forum Duhovnost Forumi Kristali Zeleni ahat

Prikaz 1 prispevka (od skupno 10)
  • Avtor
    Prispevki
    just me
    Član

Pozdravljeni,

v trgovinci (Ahat) sem zasledila lepo zapestnico zelene barve, katera naj bi bila iz zelenega ahata.Disapprove

Je to sploh možno, saj ni nikjer v literaturi opisa za zeleni ahat? Ali je mogoče ta ahat obarvan, pa trgovcem tega ni potrebno deklarirati?

Naprošam tiste, ki veste čemu pomaga zeleni ahat oziroma da ne gre za kakšen “pobarvan” kamen, ker je pol brezveze.

Hvala vnaprej in lp

Lepo je če deliš
    tadej pretner
    Moderator

just me wrote: Pozdravljeni,

v trgovinci (Ahat) sem zasledila lepo zapestnico zelene barve, katera naj bi bila iz zelenega ahata.Disapprove

Je to sploh možno, saj ni nikjer v literaturi opisa za zeleni ahat? Ali je mogoče ta ahat obarvan, pa trgovcem tega ni potrebno deklarirati?

Naprošam tiste, ki veste čemu pomaga zeleni ahat oziroma da ne gre za kakšen “pobarvan” kamen, ker je pol brezveze.

Hvala vnaprej in lp

Če je nek kamen samo zelene barve, ga zagotovo ne moremo imenovati ahat. Za zgradbo ahatov je namreč značilno, da se izmenjujejo plasti kalcedona, opala in kristalnega kremena, zato so pasasti (v pasovih se izmenjujejo barve). Če imaš torej zapestnico iz zelenih kamnov, ne gre za ahat, ampak za kaj drugega (prasem?, avanturin?, hrizopraz? , ???)

Prodaja pobarvanih kamnov je nekaj povsem običajnega.

Lepo je če deliš
    just me
    Član

Hvala za odgovor,

jo grem jutr pogledat, če jo še imajo. Je pa iz “enega kosa”, tako kot prstan.

Ima pa rahle bele plasti kot npr. karneol, ki ima nekakšne bele linije.

Kot rečeno jutri napišem kaj več, ko zapestnico natančneje vidim.

Lp

Lepo je če deliš
    just me
    Član

Prav tako sem videla na internetni strani od Ahata (www.ahat.si) v podmeniju “polirani kristali” zeleni ahat???

Očitno obstaja, al je samo fajn barvan, segrevan,…?

Hvala vnaprej za odg.

just me2010-12-06 10:10:12

Lepo je če deliš
    Miha
    Član

Ahati so obicajno barvani in to skoraj v vseh odtenkih. najbolj “umetne” so intenzivno roznate, modre in tudi zelene barve. Ahati so namrec deloma porozni in tiste plasti, ki so poroze, se obarvajo, druge pa ne. In zaradi tega dobite, na primer, zelene ahate z belimi progami. Barva ahatov ne pusca sledi – lahko pa z leti zbledi.

Miha
    Lepo je če deliš
    tadej pretner
    Moderator

Just me, Mihatovemu postu nimam kaj dodati, poudaril bi le to, da ti pobarvani ahati v glavnem so ahati tudi v resnici, le da jim pač poudarijo barve. In če vidiš v strukturi tistih zelenih kamnov, o katerih je govora belkaste proge, potem seveda gre za ahat.

Lepo je če deliš
    Član

No, tudi sam sem kupil ahat v Trgovini Ahat, ki je svinjsko draga in pogosto sploh ne vejo kaj prodajajo…namreč robo nabavljajo od vsepovsod in enkrat mi je celo sam lastnik bleknil, da ne ve ali gre za ponaredek ali original ( sončni kamen )

Imam sicer mislim, da je zeleni ahat…ta pa nima pasov…ima pa mlečno osnovo in zelena barva se preliva neenakomerno…ima pa tudi dve ali tri žilni vijugi…No, v Ahatu so mi takrat rekli, da gre za kamen ahat.

Mislim pa, da tako skoraj vse ahate barvajo ( vprašanje je s kakimi barvami )…Imam ahat Oniks…sicer lep na pogled in sem iskal podrobnosti o njem…pa je pisalo, da takih v naravi skorajda ni… in da so vsi umetno narejeni…torej s kemičnimi postopki predelani ahati…Tukaj je en opis kako jih delajo;

Večina oniksov (črno-bel) se izdela umetno. Ahat v razredčeni raztopini medu ali sladkorja segrevajo 2 do 3 tedne. Nato ga kuhajo v koncentrirani žvepleni kislini. Po kuhanju se brusi, Po brušenju ga vložijo za en dan v olje in očistijo v otrobih. V porozne plasti se vpije med, ki ga žveplena kislina poogljeni. Glede na poroznost so plasti od sive do črne barve. Po obdelavi so bele plasti še bolj bele. Z različnimi kemikalijami lahko ustvarijo različne barve, če le ahat vpija tekočino. Pred obdelavo ahate pogosto žgejo in naknadno potopijo v žvepleno ali soliterno kislino. Pri tem se spremenijo barve. Barvanje opravijo praviloma na obdelanih kamnih, čeprav prodre barva zelo globoko.

Isto velja za rdeče ahate, ki imajo bele pasove….Mislim pa, da mučijo na podoben način vse naravne ahate, da jim spremenijo barvni videz.
    Lepo je če deliš
Prikaz 1 prispevka (od skupno 10)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.