Reply To: Želje

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Želje Reply To: Želje

tadej pretner
Moderator

Irena wrote:

Obrambni način vedenja ali identifikacija – to mi je znano Confused Danes sem zaznala na novo neko reakcijo v telesu… te še nikol ni blo v vezi s to situacijo.

In – ne vem, če sem korektno opravila danes s tretjim načinom: morda bi morala samo opazovati “stanje” v telesu…a podlegla sem umu Ouch. Zaznala sem takoooo močno in vsepovsod prisotno slabost, da sem po nekaj sekundah – šla prebrat, kako jo Hayeva tolmači (strah, ujetost, vezi). Nato se slabost več (do sedaj) ni vrnila…

Če se vrne – a um čist stran in le zaznavanje dogajanja v telesu, dokler ne izveni?

Hvala za odgovor.

Pozdrav, Irena

Nisi korektno opravila!
Rekla sva, da bolečino/strah/destruktivno razpoloženje/… sprejmi kot prijatelja, ji/mu dovoli, da se naseli v tebi in ga opazuj. Kako sprejmeš prijatelja. Tako, da ga sprašuješ oziroma raziskuješ, zakaj hudiča je prišel?
Seveda je tudi to ena pot, pot, skozi ozaveščanje, razumevanje problema, ampak je daljša. In tak pristop ti vzame sila veliko časa, problemov oziroma situacij, ki v nas sprožajo destruktivna čustva pa je ogromno. Cilj je itak dvig zavesti – do tega pa pride, ko se začneš odzivati drugače. In če je model sprejemanja vedno enak, zakaj se torej ne bi posvetila modelu samemu? Zakaj sploh brskati in aziskovati vsak problem posebej? Preprosto osvoji nov odzivni model, ki je ZAVESTEN, saj ne more delovati, če nisi prisota, če vibracije v telesu, ki je odmev neke zunanje situacije ne opaziš in se z njo zavestno ne soočiš.

Torej, še enkrat:
– Opazi, da se ti je razpoloženje spremenilo
– Najdi v telesu vibracijo, ki se je pojavila vsled tvojega spontanega odziva na dražljaj
-Dovoli ji, da je, da se šri po telesu. Ne skušaj je niti zaustaviti niti ji ubežati. Le opazuj jo.
– Na ta način bo zelo hitro “odšla”.
– KAj se dogaja naprej, je dovisno od trdnosti pozicioniraja tvojega notranjega opazovalca in tipa situacije, na katero si se odzvala z destruktivno vibro. V nekaterih primerih se tak odziv potem ne ponovi več, v drugih moraš “vajo” večkrat ponoviti, vendar lahko zlahka opaziš, kako se problem zmanjšuje.

Lepo je če deliš