Reply To: Želje
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Želje › Reply To: Želje
zofija wrote: Matjaž, ti tudi lepo bodi in hvala, je padlo na plodna tla!
…ali pa “starejši verniki” bi temu rekli, da ni odrešitve brez križa………seveda mislijo s tem naš notranji duševni križ………Absolutno- ni izkušenj brez preizkušenj! In ni preizkušenj brez želja.Tukaj očitna ravno ta razlika – mnogo ljudi se nepretrgoma “trudi ” doseči “božanskost”, obenem pa se ne zavedajo, da MORAŠ biti na svoji poti na določeni stopnji, da SPLOH sprejmeš tisto, zaradi česar se tako vztrajno trudiš – mnogo ljudi temelji na teoriji iz literature itd…Ampak vse ni v istem trenutku dosegljivo vsem. In s stem se moramo sprijazniti.
Gledaš na tuj vrt itd…vidiš lepa, rdeča jabolka…in da jih imaš ti, greš v štacuno in jih kupiš…Ok- imaš jih, vendar še vedno nimaš SVOJIH jabolk (izkušenj), temveč si do njih prišel po nekakšni instant metodi. Ko doumeš, da je fajn,da urediš najprej svoj lastni vrt, da bi jablane zasadil sam, počakal nekaj let, da začnejo roditi, bi verjetno spoznal, da je SEDAJ napočil čas, da boš imel natanko takšna jabolka (izkušnje), ki jih je imel sosed (recimo duhovna teorija). Pa še to se boš naučil- če jablane ne boš vzgajal z ljubeznijo in ljubečim odnosom, če jim ne boš dal časa, da bi sproščeno in postopoma doraščale, če boš prehiteval in jih 100 km/h gnojil itd…tvoje jablane ne bodo rodile niti podobnega sadeža kot sosedove....in se mi zdi, da edino željo, ki jo človek naj ima, ali pa odvisnost, je želja ali pa odvisnost po samospoznavanju, kajti ta nas pripelje do Boga v Nas samih, ker narejeni smo po njegovi podobi, toda delec ne more nikoli popolnoma razumeti celote. Celoto lahko le izkusi……
Niti ne bi dejal odvisnost ali želja, to je naš temeljni -bazični, evolucijski namen (morda se ga niti ne zavedamo -vsaj dolgo časa ne), ki pa je se lahko udejani-realizira le na podlagi želja (sam jim ne rečem ravno vzrok trpljenja – so potencialni vzrok preizkušenj, ki nam nosijo takšne in drugačne izkušnje) in posledičnih dobrih in slabih izkušenj.
Lepo bodi
Matjaž