Odgovori na: Čustva in čustvena stabilnost
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Čustva in čustvena stabilnost › Odgovori na: Čustva in čustvena stabilnost
19. 9. 2016 ob 15:19
snowcat :)
Participant
Se strinjam da so naša čustva odvisna od našega znanja in prepričanj, vendar menim, da je čustvovanje v veliki meri odvisno tudi od naše notranje naravnanosti in moralnih vrednot. Če smo recimo naravnani na pozitivnost, ne bomo gojili čustev, kot sta jeza in sovraštvo, temveč jih bomo preobrazili v ljubezen in sočutje, pozitivnost pa vidim kot dobro samo po sebi in nad negativnostjo. Pozitivnost namreč temelji na Morali, ki pa jo vidim kot univerzalno. Ob tisti primerjavi s števcem pa dobim asociacijo na robote. Roboti imajo števce, stikala, potenciometre in podobno. Smo roboti ali morda nekaj več?
Lepo je če delišNaša čustva niso odvisna od naših prepričanj in znanja. Naša REAKCIJA na naša čustva je odvisna od našega prepričanja in znanja. Čustev se ne da gojiti. Gojiti se, da samo REAKCIJA na naša čustva. ,,Negativna,, čustva se sami spontano preobrazijo v ,,pozitivna,, čustva v procesu sproščanja. Človek ne more ,,negativna,, čustva sam preobrazit v ljubezen. Lahko pa namesto, da udari soseda, ga pa objame in se mu nasmehne in doma si pol ure umiva roke in gleda na televiziji nasilne filme …. ha-ha-ha-ha. Pozitivna naravnanost še ne pomeni, da znoter mene se ne pojavi ,,ideja,, da sosed je kteren …. ali da moja sodelavka je kurba, zato ker nosi kratko krilo in ima umetne joške…… Morala je psihološki KONSTRUKT, ki se spreminja s časom. Lahko bi rekli, da je to primer kolektivnega polja. Eden tak primer so bikiniA sem bila zadosti ,,na temi,, ?snowcat