Reply To: Preseganje ega?
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Preseganje ega? › Reply To: Preseganje ega?
Vesna wrote: Zofija, teh vprašanj ne jemljem kot analitična.
Kdo sem? mi odgovori o jazu, o občutenju sebe skozi čas. Občutenje jaza imam vedno enako, ne glede na vloge, na razmišljanja in razpoloženja, in ne glede na starost. Jaz sem vedno jaz. Iz tega sledi, da nisem sprememba, temveč nosilka sprememb, v smislu rdeče niti.
To so pa že problematične trditve, ne glede na to, ali se lovimo za besede ali ne.
-O.K. – če se lovimo za besede, tvorita jaz pogojen in nepogojen del in lahko rečemo, da smo sprememba.
– Če pa govorimo le o našem nepogojenem delu, pa je to, kako ga doživljamo, odvisno od globine praznine, katero dosežemo in od Izkušenj, ki jih imaš s praznino. Je pa sedaj zajebano reči recimo- “vsaj jaz čutim, da je temu tako”, saj se takšneli sklepi itak zgodijo na ravni ega.
Kar se tiče globljih ravni, so pa najina razumevanja itak različna. Jaz recimo menim, da se duša razvija v okvirih individualnega duha, ki sicer je del univerzalnega duha, vendar pa kot tak pravzaprav duši daje neke meje in na nek način ni neomejena/neskončna. Primer: večina ezoteričnih avtorjev trdi, da je temperament skozi verigo inkarnacij vedno enak, kar torej kaže na specifične smeri, v katere se posamezna duša razvija.
To ne bo držalo..:vprašanje…Kdo sem jaz ?…si lahko postavljam cel dan…in nič se ne bo zgodilo…nobenega absurda ne bo…kaj še le da bi v neko “praznino” padel…raznen pri labilnih ljudeh…te pa tako zjebeš z malenkostmi.
Pri intelektualizirano obarvanem pristopu, kakršnega imaš, lahko tudi celo življenje bereš Zelanda, pa ne boš v lajfu dosegel nobene omembe vredne percepcijske spremembe.
Je pa tudi zajeban pojem labilnih ljudi. Dobro je recimo vedeti, da je intelektualec osebnostno šibkejši kot človek z razvitejšim čustvenim svetom. Poleg tega pa zanesljivo različno razumeva tudi relacija stabilnost – labilnost. Dejstvo je, da večina prepoznava določen tip ljudi kot stabilne zaradi trdne vpetosti v nekatere tipe nizkovibracijskih polj. Resnična stabilnost izhaja le skozi integracijo v družbo, okolje, svet, …