Reply To: Preseganje ega?
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Preseganje ega? › Reply To: Preseganje ega?
Brezo wrote:
Poleg osnovnih vprašanj: Kdo sem? Od kod prihajam? Kam sem namenjen?, se za namen preseganja ega vprašajmo še: Zakaj sem tu? Kaj počnem?In kakšni naj bi bili odgovori…
A je tukaj kdo, ki bi mal prosvetlil takega tupkota kot sem jaz…
mislim, da nimaš šans
Kar se tiče dokončnosti odgovorov na ta vprašanja, imaš prav. Vprašanje “kdo sem jaz”, uporabljajo v zenu celo kot metodo vstopa v praznino – ker je odgovor na to vprašanje za naš um nedojemljiv, ga spravi v absurd, posledično pa se pomakneš v praznino. Vsaki odgovori, da si recimo fizično telo, duša ali kaj podobnega, so navadno mentaliziranje.
Najbolj podobno vprašanje prvemu, je drugo, kar pa se tiče ostalih vprašanj, pa so odgovori nanje odvisni od stopnje naše zavesti. Dobro je, da si takšna vprašanja zastavljamo, in sicer zato, da lažje prepoznamo trenutke, ko so nam bila vrata življenja odprta, ko smo v pravem trenutku na pravem mestu. Pravzaprav nas ta vprašanja usmerjalo v cone, v katerih nas življenje podpira. In ko se stopnja zavesti dvigne, so drugačni tudi odgovori. ki jih ne gre pričakovati zgolj kot nek miselni koncept, ampak se precejkrat pojavijo kot intuitivni vzgib, kaj v nekem momentu storiti.