Reply To: Preseganje ega?
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Preseganje ega? › Reply To: Preseganje ega?
zofija wrote: tud, če so raznorazni prevajalci stvari mal svojemu egotu prilagodili, bistva se ne da uničiti oz. narobe prevedeti, bistvo ostaja, le videti in živeti ga je treba…..
Na tole ne bi stavil. Nekatere stvari je moč razumeti šele če veš nekaj ozadja, nekatere pa niti takrat. V svetem pismu Jezus oživi Lazarja. Upal bi staviti, da je šlo v originalu za nekakšno iniciacijo, ki je smrt starega in rojstvo novega. Obstajajo namreč indici, da je izvorno Jezusovo učenje vsebovalo tudi iniciacije.
Sveti teksti pa so bili pogosto namerno tako predelani, da se je bit izgubila. Origenes (185-254) recimo pravi, da so “evangelisti skrili razlago, ki jo je dal Jezus ob več prilikah.” (tole naj bi se nanašalo na reinkarnacijo.
Evo, podajam pa še par citatov iz Tomaževega evangelija. Jih razumeš?
– Jezus jim je rekel: “Če se postite, grešite zoper sebe, če molite, boste obsojani, in če dajete miloščino, škodujete svojemu duhu.”
-Jezus je rekel: Ljudje morda mislijo, da sem na svet prišel zato, da bi mu prinesel mir. A ne vedo, da sem prišel, da bi na zemlji zasejal razdor: vojno, meč, ogenj.
-Jezus je rekel: Kdor ne zasovraži očeta in matere, ne more postati moj učenec in kdor ne zasovraži svojega brata in sestre ter ne nosi križa kakor jaz, mi ne bo enak.