Reply To: Preseganje ega?
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Preseganje ega? › Reply To: Preseganje ega?
strelka wrote: Zdaj sem pa čist zmedena.
Kaj je ego ?
Ego si jaz predstavljam kot osebnost. Torej z vsemi značilnostmi-vedenjem , ki smo jo pridobili od staršev , vzgojiteljev okolice itd .
Z izrazi je dejansko cirkus, ker se ne uporabljajo povsem enotno . Izraz osebnost jaz enačim z izrazom jaz. Ampak dejstvo je, da obstajajo tudi pristipi, pri katerih z izrazom jaz označujejo misleče bistvo v fizičnem telesu. Ampak to je totalka povezano saj je telo, kakršnokoli pač je, eden pomembnih faktorjev, ki vplivajo na naš model mišljenja (pri tisti delitvi, ki sem jo podal bolj na začetku, spada k bazičnemu jazu). Enačenja jaza in osebnosti je torej čist ql. Ne gre pa skozi enačenje ega in osebnosti. Iz omenjene delitve vidiš, da je osebnost sestavljena iz našega pogojenega dela (ega) in nepogojenega dela.
In že v naslovu sem dal izraz preseganje pod vprašaj. Pri egu nimamo kaj govoriti o preseganju, saj brez njega kot ločena entiteta ne moremo funkcionirati. Lahko govorimo le o njegovemu usklajevanju, kar se tiče osebnosti, pa zavestnem vključevanju našega nepogojenega dela vanjo. Lahko se zaneseš na to, da govorijo avtorji, ki pišejo o preseganju ega, neumnosti.