Reply To: Veganstvo, vegetarijanstvo,..
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Veganstvo, vegetarijanstvo,.. › Reply To: Veganstvo, vegetarijanstvo,..
11. 7. 2010 ob 2:02
Lilly
Član
Tančka hvala… saj kaj dosti mi pri tem ne more nihče pomagati, mi pa vseeno koristi vedeti, da so se tudi drugi srečevali s podobnimi problemi in bili vseeno dovolj močni, da niso klonili pod pritiski iz okolice. Itak je pa najbolj pomembno, da ti je pri samemu sebi jasno, kaj si želiš in kaj verjameš, da je zate najbolj prav… potem pa ni več težko stati za svojo odločitvijo.
Brezo wrote: Če človeček ni tudi energetsko in psihično pripravljen se lahko komot zlomi…
Sicer nisem prepričana, kam ciljaš s to izjavo, bi se pa kar strinjala z njo. Človekovo psiho-fizično stanje in njegov način prehranjevanja sta res v tesni soodvisnosti. Čim se začneš odpovedovati težki (živalski in drugi) hrani, se začne odzivati telo in tudi psiha… kar nekam lažji si, manj je utrujenosti, bolezni… seznam je dolg…
Ampak… (kakor si jaz razlagam), s tem osvobajanjem poprej ujete energije, splavajo na površje ne samo veselje in radost, ampak tudi vse tisto manj lepo, kar si skril v sebe. Koliko potlačimo lepega, toliko tudi vsega ostalega in kakor se človek razvija v svoji osebnostni rasti, se eno osvobaja z drugim… To je bolj ali manj intenzivno očiščevanje, ki ga s spremembo prehrane daš skoz ali pa ne.
Pri meni je bil prehod na vegetarijanstvo zelo preprost – očitno sem najprej v sebi zrasla do njega in ga šele potem kot nekaj najbolj samoumevnega vpletla v svoj način življenja. Pri veganstvu pa ne gre tako enostavno, očitno z njim prehitevam svojo notranjo stabilnost. Sem se pa šele sedaj zavedla, kako zelo te lahko neustrezna hrana “drži” na zemlji… skoraj priveže te na njo, te omrtviči… da lažje zaobideš vse tisto boleče v tebi, česar bi se moral, ravno nasprotno, lotiti kot priložnost, da spet rasteš….
Tako da – ja, če ne vzameš v zakup, da boš morda moral s spremembo prehrane delati tudi na sebi (kjerkoli se ti že zaradi tega odpre), se lahko hitro “zlomiš” in dvigneš roke čez vse skupaj…
V zvezi s to temo še ena lepa novica: v Mariboru so ravno te dni odprli prvi veganski fast food v Sloveniji