Reply To: trebušni možgani

Forum Duhovnost Forumi Zdravje in alternativna medicina trebušni možgani Reply To: trebušni možgani

tadej pretner
Moderator

zepo wrote:

Me ni bilo …se opravičujem. Vsekakor se strinjam s tistim o živčnih celicah, vendar obstajajo tudi pleksusi ali spleti živčnih poti, en od teh je solarni plexus, ki ravno anatomsko pobira info iz teh trebušnih živčnih celic, pravzaprav tudi organih v trebušni votlini. In ti plexusu ne morejo DELOVATI avtonomno,

Zdaj, če se tiebi zdi moje sklepanje napačno, čisto v redu…Samo ne vidim kako je s tvojega stališča napačno, glede na to, da sam ne podaš nikakršne razlage, razen tiste, ko si opredelil sakralni plexus skozi napačno namembnost (povsem medicinsko gledano)..

Lej stari, v prvem postu replike si napisal tole: “Malce sem bral tole debato. Abdominalni (trebušni možgani) se nahajajo v solarnem pleksusu Fiziološko. “
In to je tisto, klar je v osnovi mimo. Nikjer nisem trdil, da kateri od pleksusov deluje avtonomno, sem pa to trdil za trebušne možgane, ki SE NE NAHAJAJO V solarnem pleksusu, ampak ponavljam, tisto, kar sem napisal v postu, v katerem sem ti repliciral: “izraz trebušni možgani uporabljamo za živčni sistem, sestavljen iz enakih celic in receptorjev, kot možgani v glavi, gre pa za živčne celice, ki obdajajo požiralnik, želodec in črevesje. Ker je daleč največ teh celic okoli črevesja, poenostavljeno pravimo, da so trebušni možgani v conoi spodnjega dela trebuha.”
Glede njihove avtonomnosti ti pa podajam insert iz enega strokovnega članka
SIGNALI IZ TREBUŠNE VOTLINE
(Hania Luczak)

“V trebuhu, dolga leta prezrtem delu človeškega telesa, so pravzaprav človekovi drugi možgani. Naš prebavni trakt obdaja približno 100 milijonov živčnih celic, torej več kot jih je v hrbtenjači. Črevesnemu živčnemu spletu posveča pozornost vedno več znanstvenikov, ki v njem vidijo protiutež možganom v glavi. ‘Trebušni možgani’ namreč izločajo živčne prenašalce in se odzivajo na dražljaje. Delujejo povsem avtonomno in v možgane pošiljajo veliko več signalov, kot jih od tam prejemajo. Lahko tudi obolijo in povzročijo lastne nevroze. Čutijo, mislijo in se spominjajo ter nam omogočajo, da se odločamo po občutku.”

zepo wrote:

Vsekakor pa malce gledam, da bi vedel v življenju kaj več in bolj natančno…pa ne vem , če je to napak..Morda je kdo, ki je trdno prepričan, da že vse ve, zase ne mislim tako. Veš Tadej, sam si popolnoma isti, le da je morda tvoje razmišljanje, sklepanje in viri malce drugačno in drugi. Menjava mnenj pa ustvarja določeno nadgradnjo vedenja, čeprav nekateri to ne jemljejo na ta način.

A, tole je pa zdajle replika na mojo opazko, da želiš vedno vedeti več in bolje, a ne?LOLLOLLOL
Poglej v čem je štos – občutek imam, da sem mal prerasel pametovanje z namenom, da človek izpade pameten. Pogostokrat se da kakšen post dopolniti, a ponavadi za to ne čutim potrebe, če je avtor zadel bistvo. Tebe pa doživljam kot tipa, ki bo v primeru, če nekdo reče: “Matr je danes lepo, jasno nebo,” zagotovo pripomnil: “Ni tako zelo jasno; tamle vidim en oblaček.”.
Podobna zgodba je tudi v tejle temi in niti slučajno se mi ne ljubi metat na zobe zato, da bi “ti dokazal”, da drži nekaj, kar ne sodi specialno niti v moje, niti v tvoje področje, malo hecen pa si tudi v partu zadnjega posta, kjer me pošiljaš brat medicinske knjige – dokler meniš, da so trebušni možgani v solarnem pleksusu, je namreč jasno, da jih od znotraj tudi sam nisi kaj dosti videl.

Lepo je če deliš