Reply To: Kvantni pristopi samorazvoja

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Kvantni pristopi samorazvoja Reply To: Kvantni pristopi samorazvoja

Irena
Član

tadej pretner wrote:

In še ena stvar – na TV sem gledala neko oddajo pozno ponoči o možganih in tam je bilo rečeno, da BARVE so del EVOLUCIJE zaznavanja realnosti.

snowcat

Ne vem če ciljaš na to, da skozi evolucijo barve drugače zaznavamo ali na kaj drugega. V glavnem – jaz sem recimo pred časom gledal oddajo, katere namen je bil to dokazati. Med drugim recimo morje že lep čas opisujemo kot modro, v zelo starih tekstih pa so ga opisovali kot zeleno.

Človek se je razvijal in se še. Čeprav me razvoj zavestnosti bolj zanima pri individualnosti, sem malo pobrskala po terenu barv. Različna stanja zavesti (kot tudi informacijska polja) so menda povezana s frekvencami.
Vidni spekter je del elektromagnetnega spektra, ki ga vidi človeško telo. V zraku se tipično človeško oko odziva na določene valovne dolžine, ki ustrezajo določenemu frekvenčnemu obsegu.

Valovne dolžine barv v nanometrih:
Darstellung des sichtbaren Spektrums des Lichts

Pa še frekvence: vidni spekter ustreza pasu v območju 400 do 789 terahertzev.
400–484 THz rdeča
484–508 THz oranžna
508–526 THz rumena
526–606 THz zelena
606–668 THz modra
668–714 THz indigo
668–789 THz vijolična
Zakaj je potem v starih zapisih morje zeleno? Ena od (meni zelo) možnih razlag je tale Cool:
7227 do 5067 pr.n.št : Prva barva,ki jo je clovek zavestno prepoznal v zunanjem svetu, je rdeča magenta

5067 do 2907 pr.n.št : Druga barva se je pridružila prvi, to je karmin rdeca , konec tega obdobja so ljudje začeli prepoznavati še barvi cinober in škrlatno rdečo.

2907 do 747 pr.n.št: Ljudje zavestno v okolici pričnejo zaznavati oranžno , žgano sieno in rdečerjavo. Proti koncu tega obdobja se zavestnost človeka močno spremeni, zjasni, dodatno k že znanim barvam začnejo prepoznavati rumeno barvo. V Iliadi je nebo še škrlatno…

747 pr.n.s. do leta 1413 : (brez podrobnih letnic Smile): pridružujejo se barve po vrsti:

7.do 5. stol pr.n.št : rumeno-zelena barva.
5. stol. pr.n št. do 3 stol.našega štetja: čista zelena, viridian zelena
3. do 8. stoletje : turkizna barva
9.do 15. stoletje : kobaltno modra barva

Nato pa sledita: 15. do 16. stoletje indigo in od 17. stol. vijolična barva.

Me zanima, katera barva bo naslednja, ki jo bomo (končno) zagledali, ozavestili? LOL

Od kod mi te razpredelnice?

Rudolf Steiner je imel svoje uvide v razvoj kolektivne in individualne zavesti. Osredotočena na barve je te poglede podrobno obdelala umetnica, slikarka in barvna terapevtka Liane Collot d‘Herbois v knjigi “Light, Darkness and Color in Painting-Therapy.

Tudi Hug Magnus v delu ZGODOVINA EVOLUCIJE ČUTA ZA BARVE podkrepi – s hipotezo – zgornje navedbe.

In zakaj mi je ta razlaga verjetna?
Ker sem v “tej literaturi” pri razvoju induvidualnosti dojela, da ne moremo pri obravnavi človeka izhajati iz stališča, da sta si bila npr. srednjeveški človek in moderni človek zelo podobna, kaj šele enaka Wink. Hkrati pa hitrost zaznavanja novih (itak že obstoječih) barv kaže na najprej zelo počasen, nato pa vedno hitrejši razvoj …. od bogov in polbogov, svečenikov, magov in šamanov, posvečenih krogov in kultov….. do danes celi populaciji dostopnih kvantnih teorij Smile

Očitno je industrijska revolucija (začasno) ustav
ila človekov duhovni razvoj Ouch Očitno pa je po izživetem materializmu na vrsti vstop v ultravijolični spekter…

Lp, Irena

Irena2015-10-21 17:51:41

Lepo je če deliš