Doživljanje časa
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Doživljanje časa
- This topic has 37 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 14 years, 5 months nazaj by pikica52.
-
AvtorPrispevki
-
12. 5. 2010 ob 17:05 #2965tadej pretnerModerator
Danes marsikje in od marsikoga slišimo, da teče čas hitreje kot včasih. Se tako zdi tudi vam? Kako si to razlagate?
12. 5. 2010 ob 17:58 #2966PrimaČlanČas teče isto, samo mi moramo hitreje laufat, če hočemo ostati vsaj na istem mestu.
Živlljenje postaja vse bolj kompleksno in če hočeš ostati konkurenčen, moraš delati milijon stvari. Potem pa časa zmanjka oz. imamo občutek, da teče hitreje. Čas se ponavadi vleče takrat, ko čakaš. Tudi otroci imajo baje občutek, da gre čas bolj počasi.12. 5. 2010 ob 18:37 #2967micaČlanRavno zdaj sem o tem razmišljala v enem drugem kontekstu, pa bom še tu pristavila svoj lončekJ
Kako hitro teče čas, je odvisno od tega, kako vsak sam to občuti. Če včasih zavestno pomislim, kaj delam in si dam duška, potem me niti ne zanima, kako hitro teče. Časa imam dovolj, pa fajn je. Najbolj drvi takrat, ko se čisto podzavestno prepustim, da hitim v službo, na pošto, pa še ta opravek in oni opravek. Skoraj panika me zgrabi, tako hitim in še bolj hitro bi rada. Takrat sem kot brezhiben avtomat, a ko se ustavim si rečem, madonca, saj je že konec tedna. Počutim se pa kot da bi tistega hitenja ne opravljala jaz, pač pa moja mašina. Tisti pravi jaz pa je bil kajvemkje.Daigu2010-05-12 23:31:18
12. 5. 2010 ob 20:07 #2969strelkaParticipantpo einstajnu …na čas vpliva hitrost gibanja , gravitacija …
Torej potem takem …bi moral ker vsi tako hitimo gor in dol , levo desno čas teči počasneje…
V hribih …je gravitacija manjša ..torej čas poteka počasneje …Tibetanski menihi se menda počasneje starajo ravno zaradi tega …ker živijo na višini …manjša gravitacija…kot na primer v nižinah , kjer je gravitacija večja.Tko da …najbrž je kaj na tem…
Drugače pa tudi meni se dogaja …ja do osemnajstega leta mi je teklo počasi …od te cifre naprej pa čedalje hitreje…pa veliko ljudi tako pravi …kar naenkrat je leto okoli…
strelka2010-05-12 22:19:26
12. 5. 2010 ob 21:40 #2971KarlaČlanSe strinjam, da imamo vtis, kako čas hitreje teče. Po mojem “zares” niti ne, razlika med zdaj in nekoč pa je v tem, da smo zdaj totalno bombardirani z milijoni informacij, dogodkov itd. in posledično imamo tudi v glavi kaos – misli brbotajo, brenčijo kot v čebelnjaku….in od tod potem vtis, da časa zmanjkuje. Najbrž ga zmanjkuje, ko nismo prisotni, zavestni, budni, če delamo sto stvari naenkrat, pri tem pa smo še z mislimi čisto nekje pri stoprvi povrh, pozornost je razpršena…
Sploh pa, saj časa kot takega NI, vedno je samo sedanji trenutek in ta ni merljiv z nobeno uro…
12. 5. 2010 ob 21:59 #2972NatašaČlanJaz ne morem rečt, da sem pri sebi opazila, da bi čas tekel hitreje. Se je pa moje dojemanje časa precej spremenilo. Lahko bi rekla, da živim zadnji dve leti v nekem čudnem brezčasju, ki se je v zadnjem letu še intenziviralo. Najprej se je zgodilo, da je začela izgnjat preteklost, oziroma se sploh nisem mogla spomnit več stvari iz preteklosti, pa sem najprej mislila, da je kaj narobe z mojim spominom. Zdaj je počasi začela izginja tudi prihodnost in vse, kar mi ostane, je sedanjost. V sedanjosti pa najbrž res nimaš nekega posebnega občutka za čas. Na trenutke se mi zdi, kot bi bila ena kapljica, ki plava po vesolju … včasih mi je bilo kar malo strašljivo, ko je včerajšnji dan odplaval, kot da ga nikoli ni bilo, pa sem se potem navadila, zdaj se mi zdi pa bolj odštekano vse skupaj. Kako šele zgleda, ko si zares v sedanjem trenutku, ker jaz še nisem ….
13. 5. 2010 ob 10:40 #2974AVATARČlanČas je subjektivna zadeva…vsak ga doživlja po svoje…Ko je človk v svojem elementu se časa sploh ne zaveda…saj enostavno živi…in čas mu nekako sploh ni pomemben…Druga zgodba pa je ujetost v SISTEM…tempo življenja…kar ljudje čutijo kot divjanje skozi čas…ali neko prisilno stanje…kar povzroči, da čas navidezno nikamor ne gre.
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.