Reply To: Razsvetljenje

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Razsvetljenje Reply To: Razsvetljenje

Ceres
Participant

tadej pretner wrote: V različnih kulturah so različne, zato se v nekaterih
ljudje veliko družijo, si pomagajo, v naši pa je opažen prehod iz
klasičnih krščanskih vrednot, ki so kljub vsem manipulacijam v
ljudi vgradile določene moralne kodekse, iz katerih se potem
razvijejo etični, v to, da je vrednota predvsem denar,
pomembnost zmagati v določenih krogih pa si frajer celo, če koga
nategneš. Če se tako vgrajenih krščanskih kodeksov folk ni držal,
ga je pekla vest in ga usmerjala na dobro.

Mislim, da se ne razvije etika iz moralnega kodeksa, ampak kvečjemu obratno. Etična pravila so večna, moralna pa se spreminjajo skozi čas in geografsko širino in dolžino. Kršenje etičnih pravil v malem otroku vzbudi gnus (npr umor), kršenje moralnih pravil pa ne. Par sto km jugovzhodno sem jaz nemoralna, če kažem dekolte, še malo naprej sem pa itak popolnoma nemoralna, ker nisem pokrita.

Vest nas ne peče zaradi kršenja moralnih pravil, pač pa etičnih.

Mojzesovih deset zapovedi je npr. še na skrajni meji etike – ki pa skozi razlago v Bibliji v bistvu postajajo moralna pravila. Jezus zato ovrže vse zapovedi in se vrne na dušno raven: Samo eno zapoved vam dajem: ljubite se med seboj, kot sem jaz vas ljubil.

Koliko etike pa je osebnosti (ne duši, ampak kompletni osebnosti) pa je po moje odvisno od sposobnosti integriranja svetlobe v vsa telesa osebnosti. Ker je to lahko na nizki ravni (ko še ubijanje ne vzbudi vesti), so lahko tudi moralna pravila (vsiljena s strani družbe) tista, ki lahko predstavljajo začetek izgradnje neke etike, ki potem nastane znotraj človeka.

Tipičen primer, ko sem v otroštvu trčila ob etično dilemo: popizdila sem, da se kolje živali – kljub temu, da mi je bilo to predstavljeno kot nekaj normalnega.

Lepo je če deliš