Reply To: zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline › Reply To: zdravilne rastline
kakšen fajn članek o trobentici …
Jožica Bajc Pivec: Zeliščarski kotiček – Trobentica |
Na koledarju je še zima, vendar narava nič kaj ne upošteva tega. Marsikateri brst je že prav lepo napet in samo čaka na priložnost, da bo pokukal v svet. Pri delu z zelišči moramo upoštevati situacijo v naravi in ne gledati na koledar. Ponekod je že zacvetel regrat, iz zemlje pogumno kuka rman, tudi trpotec noče zaostajati. V zavetrni legi pa se že kažejo mladi poganjki kopriv. Torej nič več počitka za vse nas, ki si pri zdravem življenju želimo pomoči narave.
Danes si bomo pogledali prvo znanilko pomladi, ki ni le lepa temveč tudi zdravilna in užitna. Predstavila vam bom trobentico.
Je med prvimi znanilci pomladi in najbolj razširjena predstavnica rodu jegličev v Sloveniji. Raste zgodaj spomladi po travnikih, med grmovjem , v svetlih gozdovih in ob potokih. Uspeva vse od nižin do gorskega pasu. Ljubi prisojne predele. Ima značilne nagubane, spodaj dlakave liste in rumene cvetove na kuštravodlakavih cvetnih pecljih, ki poganjajo iz korenike. Cveti od januarja in vse tja do maja. Pri nabiranju korenik moramo upoštevati zlato zeliščarsko pravilo in nabrati samo toliko, kolikor za svoje potrebe resnično potrebujemo. Ozaveščeni zeliščarji namreč skrbimo tudi za to, da se v naravi ohranjajo vse vrste rastlin in preprečujemo njihovo iztrebljenje. Uporabnost – koristnost:
Zgodaj spomladi, predno začne tvoriti cvetne nastavke, nabiramo korenike. Te so zelo krhke in se nam pri izkopavanju hitro zlomijo. Očistimo jih s krtačko v hladni vodi in posušimo v senci. Lahko jih naberemo na nitko ali na drobno narežemo . Posušene zdrobimo. Ker vsebujejo veliko sluzi jih samo namakamo v vodi (čez noč) in ne kuhamo. Iz korenik lahko pripravimo tudi tinkturo, ki jo uživamo do 15 kapljic v kozarcu vode 2x na dan. Ima pomirjevalni učinek in se nanjo ne navadimo. Za pripravo tinkture vzamemo 20 dag svežih na drobno narezanih korenik in jih namočimo v liter 50 do 60% domačega sadjevca ali tropinovca. Pustimo na sobni temperaturi tri tedne. Občasno steklenico pretresemo. Nato precedimo in shranimo v temnih steklenicah v temnem in hladnem prostoru. Mlade liste lahko dodajamo prvim spomladanskim solatam. Uporabljamo jih v majhnih količinah – ne pretiravamo! Vino, v katerem smo namakali cvetove trobentice, je čudovito krepčilo za srce. Pripravimo ga z žlahtnim belim vinom. Vzamemo 0,5 l dobrega vina in namočimo v njem 1 zvrhano čajno žličko suhih ali 5 čajnih žličk svežih cvetov trobentice. Pustimo na hladnem prostoru do 30 dni. Vmes vsebino večkrat premešamo. Nato precedimo in hranimo v temnih steklenicah na hladnem. Uživamo v majhnih količinah – pol kozarca ali šilce po jedi. Cvetovi trobentic so tudi užitni. Njihova barva je prava popestritev pomladanskih solat. RECEPTI MOJE BABICE Prave zime ni na vidiku, temperature se zelo hitro menjajo. Za naš organizem je vse to dogajanje zelo stresno. Pomagamo mu lahko tako, da okrepimo odpornost. Pri tem imamo na voljo kar nekaj pripravkov iz domačih virov. Čaj za krepitev in čiščenje Utrujenost Najcenejši in najboljši recept za zdravo življenje sta optimizem in dobra volja. Zato veselo in nasmejano proti pomladi! Vsa dobro vam želim Jožica vir: http://www.mychi.si/si/februar_2012/jozica_bajc_pivec_zeliscarski_koticek_-_trobentica.html |
strelka2014-03-11 10:21:40