Reply To: Strah in porod
Forum Duhovnost › Forumi › Zdravje in alternativna medicina › Strah in porod › Reply To: Strah in porod
loonanai wrote: Poz..!
Saj ne vem, kaj sem sploh želela s tem postom…Mogoče dat ven iz sebe, malo pojamrat,… Mogoče vas prosit za kakšen predlog, kako zmanjšati strah in napetost, se sprostiti, prepustiti toku?
Upam, da ti bo kaj napisala kakšna tetka, ki ima izkušnje z materinstvom. Jaz ti bom pač poskusil svetovati na svoj način.
Kadar smo z mislimi usmerjeni na nekaj pomembnega, kar nas čaka v prihodnosti (kar materinstvo seveda je), se začne naš um dramatizirati in pošiljati signale te drame vsaj po dveh, včasih pa po treh zaznavnih kanalih: avditivnem (negativni notranji dialogi), vizualnem (negativne predstave) in kinestetičnem (slabo počutje). Najpogostejši je avditivni, v povezavi s slabim počutjem. takšni situaciji imajo pozitivne afirmacije silaomejen obseg delovanja – po domače rečeno, so razmeroma neučinkovite, saj jih nalagaš na notranje dvome in skrbi. Najprej se moraš torej lotiti notranjih dvomov in skrbi, pa tudi potem afirmacije sploh niso potrebne. Jaz bi na tvojem mestu naredil takole:
– Kazalca obeh rok nasloni na levo in desno stran trebuha in začni opazovati energijo med prstoma. Dvomi, strahovi … namreč pobzročijo v telesu napetost, ki jo zaznaš kot energijski nemir. Ko to napetost na ta način opazuješ, se zgodi dvoje:
– Ko se sebe zavedaš kot opazovalca teh občutij,je jasno, da z njimi nisi več identigiciran(a). Nič več nisi zaskrbljena, ampak energijo skrbi opazuješ.
– Ko zavestno opazujemo neko energijo, se ta umakne/spremeni. Če boš tako opazovala energijo v sebi, se bo razmeroma hitro umirila. Če ti bodo pri tem nagajale misli, začni dihati tako, da med vdihom in izdihom ne narediš pavze – če tako dihaš, garant utišaš misli. Morašpa paziti, da na ta način ne dihašpreveč intebzivno, da ne pride do hiperventičacije. Se pravi – nežno, počasi, brez presledka med vdihom in izdihom.
Ko se bo energija umirila, boš v stanju tu in sedaj. V tej situaciji skrbi in strahov žesamo po sebi ni in za to stabje je značilno zadovoljstvo. Osredotoči se na to zadovoljstvo, ga v sebi namerno še malo potenciraj in uživaj v občutku, da nosiš dete. Uživaj čim dlje – v tej fazi se namreč “dogaja” celično preprogramiranje.