Reply To: Praznina
Forum Duhovnost › Forumi › Šola osebne rasti › Šola osebne rasti › Praznina › Reply To: Praznina
jagoda wrote: Ko sem jaz v tukaj in zdaj,v sedajnem trenutku,ne čutim praznine.Ampak vidim in čutim svojo prisotnost,
samo sebe.Kaj je bolje?
jagoda
Pojma “tukaj in sedaj” ter praznina sta neposredno povezana, sta pa večplastna.
Na zunanje dražljaje običajno reagiramo reaktivno – velik del modernih psihologov meni, je le cca 5% naših odločitev zavestnih. Recimo, da si požvižgavaš neko melodijo, potem pa v nekem momentu opaziš, da to počneš. NA nek način si tako že v coni tukaj in sedaj. Na enak način lahko opazuješ napetosti v telesu in se hkrati sebe zavedaš kot opazovalca. Tudi takrat si na nek način tu in sedaj. Ampak skozi to zavestno opazovanje se napetosti umikajo, občutek tukaj in sedaj pa poglablja – približuješ se praznini.
Sploh ni nujno, da se te praznine vedno zavedaš. Športniki npr. poznajo občutek, ko so v tekmi tako “in”, da ne vidijo in ne slišijo publike, pa tudi misliti “ne morejo”. So tukaj in sedaj, praznine pa se ne zavedajo, čeprav je v njih prisotna. Praznino pogosto enačimo tudi s stanjem brez misli – a pomembno je, da je takrat prisotno zavedanje!!! Seveda obstajajo tudi meditacije, ki jim je cilj le prepuščanje globini, brez izkristaliziranega občutka zavedanja in v takšnih primerih načeloma lahko pride do težav s podzavestnimi strahovi.