Reply To: Avtentičnost biblijskih zgodb

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Avtentičnost biblijskih zgodb Reply To: Avtentičnost biblijskih zgodb

tadej pretner
Moderator

ozelot wrote: Da ne bo pomote. Vera ni tisto kar verjameš. Verjameš v tisto kar ti procesira um na podlagi videnega, slišanega, ali kakorkoli zaznanega. Vera je pa energija ki jo nosiš. Notranje vedenje ki ne more skozi filter uma. Ko je Jezus obudil prvega mrtvega ni mogel vedeti da ga bo na podlagi izkušenj ali česarkoli. To je naredil na podlagi vere da je to mogoče in da bo to lahko naredil. Vere se ne da doseči z dokazovanjem in branjem in pričevanji. Če nimaš te vere v sebi ti ne pomaga nič.

Pri obujanju mrtvih se srečamo s problemom dobesednega razumevanja Biblije. Se mi zdi, da sem v tej temi že omenil način, kako je Biblija nastala – zbrali so svete spise, ki so takratni oblasti “ustrezali”, cel kup pa so jih zavrgli. Enkrat sem bral eno razpravo o tem in o v Bibliji neupoštevanih delih, ki je kazala na to, da je prvotno krščanstvo vsebovalo kup raznih iniciacij, skozi katere si napredoval v hierarhiji. Iniciacija je načeloma smrt nečesa starega in obuditev nečesa novega. Pri zgodbi o obujanju Lazarja bi šlo morda prav lahko za nekakšno iniciacijo, kar je precej verjetneje, kot dobesedna obuditev mrtvega človeka.

Lepo je če deliš