Reply To: Veganstvo, vegetarijanstvo,..

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Veganstvo, vegetarijanstvo,.. Reply To: Veganstvo, vegetarijanstvo,..

#21056
tadej pretner
Moderator

ozelot wrote: Slišal sem da extra deviško olje vsebuje le 2% oljčnega olja ostalo je sojino. Kot test naj bi se pokazalo tako, da ga daš v hladilnik in oljčno olje se zgosti to iz štacune se pa ne. Enkrat sem kupil extra deviško oljčno olje pri kmetu in je bilo tako močnega okusa, da ga je bilo skoraj nemogoče uživat. To iz štacune lahko uživam po mili volji. Kdo kaj ve o tem?

Ne vem o katerem olju govoriš, pod imenom ekstra deviško olje je na voljo več olj različnih proizvajalcev. V glavnem so vsa kupljena olivna olja zanič. Jaz sem si do pred dveh let olivno olje vozil iz Hrvaške, potem pa sem odkril geino ekstra deviško olje, ki mi po okusu zelo ustreza. Precej rib namreč pojem in navadil sem se jih jesti tako, da se “utapljajo” v olivnem olju – mora pa seveda biti kvalitetno. Na steklenici piše, da gre za 100% olivno olje in ne vidim razloga, da ne bi verjel.

Kar se zgoščanja tiče, sem to pri domačem/Hrvaškem olju res opazil. Razlog je enostaven – kupil sem ga pač na zalogo in ga imel v neogrevanem hodniku. Geino olje sedaj kupujem sproti in ga imam pač v kuhinji, kjer je toplo, zato res ne vem, ali se zgosti ali ne.

Kar se tiče “močnega” domačega olja pa je odvisno od proizvajalca. Enkrat sem kupil olivno olje od Bora Gostiše (se ga še spomnite? – Bele vrane) in bilo je tako močno, da je bilo povsem neprimerno za polivanje rib. Dalmatinci imajo pogostokrat navado, da z olivnim oljem pokapajo kruh in ga jedo, zato je pač normalno, da delajo blažja olja. Se pa seveda pojavlja vprašanje, kaj v postopku je tisto, kar naredi olje močno ali blago? V nekaterih primerih zagotovo redčenje, a ne vedno. Na Pašmanu je recimo velika preša za izdelavo olja, in tam olje “stiska” večina domačinov. Nihče si ne privošči redčenja, ker jih pač skrbi, da bi za to takoj “vsi izvedeli”. A olje je blago, nikakor premočno. Mislim torej, da mora obstajati caka v samem načinu priprave olja in ne v redčenju.

Lepo je če deliš