Reply To: Kristali in minerali.

Forum Duhovnost Forumi Kristali Kristali in minerali. Reply To: Kristali in minerali.

concolor
Član

Ojla. Zanimata me dve različni stvari :) za odgovore bom ful hvaležna :)

1) moja podganica ima zatečeno tačko že tri dni. Jo sicer mažem z ognjičevo kremo, ampak bi ji rada naredila še eliksir. Pripravljeno imam eno malo kameno strelo, ki je bila kupljena prav z mislijo na mojo ljubljenko. Ali je morda kakšen kristal, ki bi za otekline bil bolj primeren (kot eliksir)?
2) zanima me kakšna je razlika med kristali, ki nastanejo v zemlji (magmatsko, metamorfno, sedimentno) in tistimi ki jih tvorijo živali, naprimer mollusca (polži, školjke, hitoni, slonovi zobci, nekateri glavonožci). Zanima me ubistvu, kako to deluje na nas (naprimer biserovina od školjke) in pa tudi kako je biti žival, ki živi v biserovini in je z njo ves čas obdana :D
Za lažje razumevanje prilepim odsek iz wikipedije:

“Biseri nastanejo v notranjosti školjke. V notranjosti lupine školjka izloča kalcijev karbonat (CaCO3) v mineralni obliki kot aragonit ali kalcit (kristalne oblike kalcijevega karbonata). Mineral veže protein conchion. Kombinacija kalcita in conchiona je biserna matica.”

Pa morda še, kako vpliva na kristale to, da vsebujejo proteine? In pa kako se po delovanju razlikujeta aragonit in kalcit?
Hvala za odgovor in leeeep dan ;)
Lepo je če deliš