Reply To: Praznina

Vesna
Član

Kaj če bi se probal “pogovorit” s svojo čebeljo družino? Daš jim točno vedet, kaj jim nudiš in kaj od njih pričakuješ, pa je.

Ko so se mi pred več leti na teraso pod les naselile ose, sem se “zmenila” z osirjem, da je on pri meni, ne jaz pri njemu. In da ga za eno sezono vzamem za podnajemnika, drugo leto si bo moral pa iskat prebivališče drugje. Pa ne daj bože, da bi si katera osa drznila piknit kogar koli iz našega gospodinjstva! Takoj frči, od koder je prišel.

Osir je bitje kot celota, na etrskem nivoju veliko enih 180 cm, ima obliko jajca s pikajočo ‘kožo’. Stik z njim vzbuja sicer nelagodje, ker majčkeno pika, ampak če mu točno sporočiš svoje zahteve, ti nič ne more. Ja seveda, te zahteve morajo biti v skladu z najvišjim dobrim, brez trohice egoizma.

In res, na terasi sem celo poletje sušila perilo, pa me nikoli ni pičila niti ena osa, čeprav jih je bilo vedno najmanj 50 okrog mene. Tudi nikogar drugega niso pičile. Naslednje leto jih res ni bilo več, ker sem v jeseni, ko odmrejo in se matica pripravi na prezimovanje, zadelala špranjo. Ja, vse to sem pravi čas najavila osirju, in se mu zahvalila za sodelovanje. Brez heca, precej teorije sem takrat prenesla v prakso.

Lepo je če deliš