Reply To: Golden Healer
Forum Duhovnost › Forumi › Kristali › Golden Healer › Reply To: Golden Healer
27. 5. 2013 ob 12:55
Moderator
nai wrote: Ti lahko dam kakšno informacijo po kateri boš prepoznal ali gre za citrin?
Zdi se mi, da je preveč moten za citrin – po prosojnosti je skoraj bolj podoben rumenemu kalcitu, le manj mlečen – tudi po strukturi se vidi da gre za quartz.
V slani vodi ni topen, železov prah je delno odstopil iz površine, vidi se da je prah prisoten tudi v notranjosti. Ko ga vzamem ven bom poskusil kako reagira na kislino.
Kot sem rekel, kemija mi ni jača strana, ampak vseeno pa opazim neke nelogičnosti:
– Če je prah v notranjosti železo, hkrati pa železo da kamnu barvo, kako to, da se ga je nekaj vezalo na način, da je kamen obarvan, nekaj pa ga je v prahu.
– Problem je v tem, da ne vem, kdaj in v kakšni obliki mora biti železo v mineralu, da vpliva na barvo. Če recimo za primerjavo vzameva avanturin, je sicer zelen, v njem pa so svetleče pikice zaradi prisotnosti hematita, goethita (oboje Fe) in sljude. Res je tudi, da je zrnat. In res se ne morem spomniti, če sem že kdaj v kakšnem formiranem kremenu videl pikice železa ali sljude – videl pa sem pikice kloritov, a te so zelenkaste.
Mal sicer mutijo (parjenje) ampak možno, da gre res za kaj novega ali pa vsaj kaj, kar prej niso razločevali od kamenih strel oz. citrinov. Je pa citrin seveda lahko tudi moten.