Reply To: Česa nas učijo naši otroci
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Česa nas učijo naši otroci › Reply To: Česa nas učijo naši otroci
Ceres wrote: Glas….vprasanje je, kaj narediti. Programirani smo kot ovce, se strinjam. Na nek nacin skusnjave res premagujemo tako, da si jim vdamo. Zraven je pa treba ozavescati…. Drugo je odklop od vsega…kar je mission impossible. Tretje boj proti vsem….kar je tudi brezveze. Evo, jaz nimam pojma. Res ne.
![]()
Otroci so zelo bistri in zelo veliko stvari razumejo. Razumejo tudi to, da se jih prek televizije poskuša programirat, če se jim le na ustrezen način pove. Jaz sem s tem začela že pri štirih letih, ko sta še gledala sobotne in nedeljske jutranje risanke na POP TV in so jih vmes ves čas z reklamami filali. Včasih je pa treba tudi veliko potrpljenja in dosti razumevanja, da kakšno stvar prepustiš, da sama izzveni, sploh ko kakšne stvari vidijo pri vrstnikih, ampak moraš pa imeti v sebi popolno zaupanje v to, da bo enkrat sam doumel, kaj je najboljše zanj. In včasih je to kar težko. Mislim, da je največ, kar lahko danes naredimo starši, to, da sebe čim bolj očistimo raznoraznih programov, ker s tem avtomatsko osvobajamo tudi otroke. Razne prepovedi morda zaležejo trenutno, globlje pa nimajo nobenega učinka. Meni se zdi pomembno tudi to, da se jim velikokrat pove, da je v redu, da so svoji in da naredijo drugače kot drugi, pa čeprav se skupina vrstnikov ne bo strinjala z njimi. Seveda pa jim moramo biti v tem tudi zgled, ker besede same po sebi nič ne zaležejo.