zmesancki

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zmesancki

Prikaz 1 prispevka (od skupno 49)
  • Avtor
    Prispevki
  • #17615
    Ceres
    Participant

    Zmesancki ali smutiji. Odkar sem v dar dobila blender, pojem veliko vec presne hrane kot prej.

    Jutranji smuti: pol avokada, kaki (skoraj je bil prec, pa za porabit) pol jabolka, sojin jogurt

    Popoldanski je pa se v konzumiranju in je njami: spinaca, pol banane, malo zmrznjenih visenj, par suhih sliv (so se od lanskega Miklavza, pa je treba naredit prostor letosnjemu) in rizevo mleko.

    Lepo je če deliš
    #17650
    Ceres
    Participant

    Današnji zmešanček: kaki, stisnjen ingverjev sok – čisto malo, za začimbo, jabolko, ščepec vanilije in rižev jogurt. Kar cel ingver res ne gre v smuti, sem poskusila, ampak ostanejo nitke… ga je treba sprešati.

    Lepo je če deliš
    #17651
    tadej pretner
    Moderator

    Ceres wrote: Današnji zmešanček: kaki, stisnjen ingverjev sok – čisto malo, za začimbo, jabolko, ščepec vanilije in rižev jogurt. Kar cel ingver res ne gre v smuti, sem poskusila, ampak ostanejo nitke… ga je treba sprešati.

    Kaj pa počneš s celim ingverjem? Nekaj ga imam doma in ne vem, kaj bi z njim.
    Lepo je če deliš
    #17652
    Ceres
    Participant

    Lahko ga naribaš in skuhaš v čaju… jaz ga sprešam (mam un top shop sokovnik), ven pride tak sok in je ta sok super dodatek smutijem… tudi rižoti… s kakšnimi arašidi, rozinami in tem sokom npr. Deluje zelo protiprehladno, in kot antioksidant.

    Lepo je če deliš
    #17655
    strelka
    Participant

    Ingver .peče…

    če piješ sam čaj iz ingverja ..je tako kot da bi poper jedel.

    Saj meni je tak okus, obvezno dodati limono , pa sladkor ..tisto še nekako pri meni gre.

    drugače ti pa zelo kri po žilah požene …za trenutek, in zelo odpre dihalne poti …

    varuje žile proti krvnim strdkom , je proti holesterolu…

    kot začimbo …pa se lahko da kakšni omaki …

    tukaj imajo par idej …

    http://www.mojirecepti.com/zacimbe/ingver.html

    Lepo je če deliš
    #17658
    Ceres
    Participant

    Strelka, dala si recept za popoln zimski caj po mojem okusu.

    Sicer pa, kar se tice ingverja sem enkrat brala neko raziskavo omtem, kako dokazano unicuje rakave celice…pa je zdaj ne najdem.

    Tale zmesancek pa nastaja sedajle: rdeca pesa, ananas, chia semena in suhi datelji.

    Lepo je če deliš
    #17659
    strelka
    Participant

    a res ….tvoj popolen zimski čaj.

    moj pa ne …je pa res ta čaj zelo pogreje.

    Ingver – korenina zdravja

    Ingver (Rhizoma zingiberis) je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. Je večletna rastlina, ki lahko zraste do 70 cm visoko. Oblikuje do 20 cm dolge korenike, ki se uporabljajo v kulinariki pa tudi v zdravstvu.

    Prihaja iz Azije

    Pradomovina ingverja je jugovzhodna Azija. Imenujejo jo tudi korenina proti mrazu. Kadar je namreč zunaj mraz, je potrebno telo “zakuriti” od znotraj.

    Ingver pospešuje prebavo, je zdrav za želodec in deluje protistrupno. Po svojih učinkih je podoben popru. Je začimba, ki je telo ne more dobiti preveč.

    Ingver se uvršča med začimbe, ki jih je človek spoznal med prvimi. Na Kitajskem in v Indiji je ingver po nekaterih podatkih znan že 5000 let. Raste na vlažni plodni tropski prsti. Znani kitajski filozof Konfucij ga je zelo cenil in je hotel imeti vsako jed pripravljeno z ingverjem.

    V starem Rimu so uporabljali ingver tudi v lepotnih salonih. V srednjem veku je bil v Evropi priljubljen, saj so celo zdravniki trdili, da pospešuje ljubezenska sla in krepi spolno moč. Morda je prav zato postal priljubljen med Angleži in Skandinavci, zanimivo, da ga v Sloveniji do nedavnega praktično nismo uporabljali.

    Na potovanje z ingverjem

    Na Kitajskem so ingver vedno uporabljali pred potovalnimi boleznimi. Prav iz tega razloga Kitajci na potovanjih zmeraj jedo majhne koščke ingverja, pa naj si bo to v avtu, na ladji ali letalu. Ta učinek je tudi znanstveno dokazan. Pomaga tudi pri vrtoglavicah in slabosti.

    Zdravilni učinki

    Ingver ima se številne druge zdravilne učinke:

    – deluje proti napenjanju in miri črevesne krče

    – deluje proti driski

    – deluje tudi kot antioksidant, med drugim deluje tudi proti raku in arteriosklerozi

    – preventivno deluje proti nalezljivim boleznim, ker je antiseptik (uničuje mikroorganizme)

    – pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, zaradi stimulativnega delovanja pa ga ne smemo jemati zvečer, pred spanjem, saj lahko povzroči nespečnost

    – uporabljajo ga tudi za povečevanje apetita

    – preprečuje zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov (kot česen in čebula)

    – ugodno deluje na delovanje jeter in zmanjšuje holesterol

    – odpravja zadah iz ust (grgljanje)

    Uporabljajo se sveže korenike, lahko pa tudi posušenega oz. zmletega. Ingver lahko uporabljamo kot začimbo pri številnih jedeh, le domišljiji je potrebno prepustiti prosto pot.

    Ingverjev poparek ali “čaj”

    Za začetek spoznavanja z ingverjem si lahko pripravimo čaj.

    Za strok ali dva velik kos svežega in olupljenega ingverja prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut. Sladkamo z žlicko medu in napitek je pripravljen.

    Čeprav danes ingver dobimo že v vsaki trgovini in sploh ni drag, pa ga lahko gojimo tudi sami doma. Nekje februarja vzamite svežo korenino ingverja in jo položite v posodo z zemljo, prekrijte še z nekaj zemlje in čez nekaj tednov bodo pognali poganjki podobni trstiki. Jeseni se boste že veselili prvega pridelka – stranskih korenin.

    drugače je pa meni fajn ..če zmešam jabolka in korenje ,

    potem mešam miksam …maline pa banano …( zdele pozimi jih odmrznem

    )

    Ne maram pa da se sadju dodaja mleko , pa jogurt .. tisto napenja

    Lepo je če deliš
Prikaz 1 prispevka (od skupno 49)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.