Reply To: Epigenetika
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Epigenetika › Reply To: Epigenetika
Prima wrote:
Citiranje mi ne gre najbolje od rok, tako da par misli kar na oba posta.
O regresiji sem že razmišljala. Nekaj ljudi, ki so to že dali skozi, sem vprašala kaj in in kako, vendar so bili odgovori tako klavrni, da me je sproti minevalo. Nekaj se jim je dogajalo, bili so na na nekih krajih, neki ljudje, polovica jih je bilo Kleopatra ali kakšna druga znana oseba. Ne nakladat. Ne moremo biti v večini primerov zgodovinske osebnosti. Verjetno je to pogojeno tudi z izvajalcem regresoterapije. Možnost manipulacije je velika. Po drugi strani pa stvari lahko še hitrejehitro uidejo iz rok, če jih ne obvladaš, še zlasti, če kot terapevt naletiš na ‘fejst kaliber’.
Kot rečeno, ne bi rad v drugo temo vnašal vsebine, ki ne sodi zraven, rad pa bi le posebej poudaril neko dejstvo, ki se konstantno pojavlja v zvezi z regresoterapijo tudi pri šolanih psihologih, psihiatrih in drugih, ki menijo, da lahko “verificirano” na temu področju komentirajo zadeve. Tako kot sedaj tebe, je večinoma zaslediti neke “protiargumente” na temo regresijskih raziskovanj, češ, da gre za projekcije v glavah klientov, ki se potem “zmišljujejo” stvari, vsi (oz. kot si dejala ti, polovica) pa so faraoni, kralji in druge zgodovinske osebnosti. In potem modrujejo, da kaj takšnega seveda ni možno, niti zgodovinsko pogojeno, zato je to njihov “argument” proti regresoterapiji. Kdor pa se resno in profesionalno ukvarja z regresoterapijo, naleti na povsem drugačno sliko, kot jo nekateri nepreverjeno slikajo v javnosti: klienti so v vodeni, hipnotični regresiji, ponavadi skoraj po pravilu vedno povsem normalni, vsakdanji ljudje z obilo realnih problemov, ki so jih doživljali v svojih preteklih inkarnacijah, nikakor pa ne faraoni in kralji. Takšnih je ponavadi manj kot 5% (!!!), kar pa verjetno že precej bolj ustreza tudi realnemu, zgodovinskemu stanju, kajne? Torej trditev, da bi bili vsi (ali pa večina) nekakšne slavne zgodovinske osebnosti ni resnična in ne temelji na v praksi zajetih primerih. Je natolcevanje, podobno tistemu, da gre klient v hipnozi nekam, od koder se ne bo več vrnil in podobno strašenje, ki ga ponujajo nekateri po forumih in v osebnih debatah, pri čemer sami še nikoli niso bili v hipnozi in niti ne poznajo stvari, da bi lahko kompenentno zavzemali stališča glede tega. To seveda ne vzemi osebno, ker je bilo namenjeno bolj kot pojasnilo na izjave, ki se v zvezi s tem precej pogosto pojavljajo v javnosti, toda niso resnične.