Reply To: zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline Reply To: zdravilne rastline

#15301
strelka
Participant

še ena fajn zdravilna rastlina _ Meta .Smile

Jih je več vrst imajo skupno lastnost pa vendar se malo razlikujejo:

Meta: Deluje antiseptično in
protibakterijsko, in se uporablja za razstrupljanje. Pomirja in blagodejno
učinkuje na živčni sistem. V kuhinji se tradicionalno uporablja kot dišavnica v
metini omaki (za jagnječjo pečenko in jagnječje kotlete). Čaj iz sveže nabranih
ali posušenih listov mete pomirja prebavni trakt. Poleti se zlasti prileže
ohlajen čaj iz svežih metinih listov.

Poznamo več vrst mete. Najbolj znane so : Njivska meta (Mentha arvensis): Lističi
njivske mete se s pridom uporabljajo pri gastritisu, slabi prebavi, dispepsiji. “Kdor ima hladen, slabo
prekrvavljen želodec in ne more dobro prebavljati hrane, naj uživa to zelišče,
bodisi surovo bodisi kuhano z mesom ali ribami, pa mu bo ogrela želodec in
izboljšala prebavo.”

Uporaba v kuhinji: Kot dišavnica.
Njivska meta se zlasti prileže k jagnjetini.

Vodna meta (Mentha aquitana): Uporablja se pri
previsoki teži, napihnjenosti, napenjanju, želodčnih krčih, slabi prebavi. “Kdor ima od preveč hrane in
pijače težek [zamaščen] želodec in prebavila, naj pogosto uživa surovo ali
kuhano vodno meto z mesom, v juhi ali zelenjavi, pa mu bo odleglo, saj vodna
meta nekoliko ohladi zamaščeno in s prebogato hrano obremenjeno drobovje, in s
tem zmanjšuje zasoplost.”

Uporaba v kuhinji: Kot dišavnica.
Fino mlete posušene lističe vodne mete med kuhanjem dodamo omakam, juham,
zelenjavi in mesnim jedem. Vodna meta daje hrani blag okus mentola in spodbuja
prebavo.


Kodrasta meta (Mentha crispa): Prijetno
ostro-aromatična kodrasta meta je lahko učinkovita pri gastritisu in slabi
prebavi (maldigestiji). “Tako
kot sol, ki v pravi meri oplemeniti vsako jed, in ki škodi, če je uporabimo
preveč ali premalo, tako daje kodrasta meta, če jo dodamo mesu, ribam ali
omakam, vsaki jedi dober okus in aromo, in tako ogreje želodec in poskrbi za
dobro prebavo.”

Uporaba v kuhinji: Kot dišavnica.
Drobno narezane sveže lističe mlade kodraste mete dodamo juham, zeliščnim
omakam, solatam, omletam ter zlasti jedem iz jagnjetine in divjačine.



Polaj (Mentha pulegium L.): Uporablja se pri
gastritisu, razjedah na želodcu, pomanjkanju želodčne kisline, vnetju debelega
črevesja [kolitis], spahovanju, zgagi. “Polaj
ima prijetno toplino… in v sebi nosi moč 15 zelišč…”

Uporaba v kuhinji: Kot dišavnica.
Liste kuhamo v omakah, k zelenjavi, jagnjetini in kozletini, v marinadah,
žolci, zeliščnem kisu.


Poprova meta (Mentha piperita): Čaj in druge
pripravke iz listov poprove mete uporabljamo za čiščenje dihalnih poti (n.pr.
pri prehladu), pa tudi za čiščenje zasluzenih prebavil ter za spodbujanje
izločanja želodčnih in prebavnih sokov.

Uporaba v kuhinji: Kot dišavnica k
najrazličnejšim jedem in zlasti v metini omaki (za jagnječjo pečenko/kotlete).
Sveži listi iz poprove mete lahko med drugim dajo tudi odlično aromo čokoladi.

Ta inserte sem si , ker je vse na kupu in na kratko napisano, sposodila na tej strani:

http://www.nutrigenomika.info/recepti/zelisca_zacimbe.html


Iz nje se trenutno dela sirup ( pijača) še ni narejeno zato o tem kdaj drugičBig smile.

Včeraj je vse po meti dišalo…upam da bo danes, ko se bo misija končala, po nekaj dneh( pravijo , da mora sirup mal odležat , da potem je pravi) tudi dober okus.Smile.

strelka2012-06-20 17:24:00

Lepo je če deliš