Reply To: Vizualizacija

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Vizualizacija Reply To: Vizualizacija

tadej pretner
Moderator

jani wrote: Pozdravljeni,

Zanima me koliko je pri duhovni rasti in delu na sebi potrebna vizualizacija. Pri vseh meditacijah, ciljih je ponavadi nekaj potrebno vizualizirati. Sam imam pa pred svojimi očmi zmeraj temo, občasno( zelo redko) dobim vijolično barvo. Pa lahko rečem, da imam že kar nekaj kilometrine–pa je zmeraj enako. Se pravi karkoli si zamislim…imam pred sabo samo črno neskončno praznino, mentalno si sicer zamislim določen občutek…sliko…a je to samo občutek…ki se nekako odslikava v čisti, prazni temi…brez vsebine. Gledam recimo nek predmet, ga poskušam obnoviti…pa je še zmeraj črno…praznina. Ne vem ali je to čisto ok, berem zgodbe, ljudi in si zamišljajo to in vidijo…si zamislijo neke cilje in delajo na temu. Enostavno ni na mojem ekranu ničesar…sj drgač je vse ok…to me pa mal bega. Kakšen podoben tuki? Je to sploh pomembno ali ne?

Pot k cilju skozi vizualizacijo je polna pasti, ker pa si nekajkrat omenil praznino, ne bo odveč, če v tem kontekstu povemo, da obstaja več ravni praznine.
Recimo, da pozornost usmerjaš na nek materialni cilj in uporabljaš vizualizacijo. Pogostokrat do uresničitve ne pride, včasih pa celo ob tem procesu izgubiš precej energije. Vzroki, da ne pride do uresničitve cilja, kljub navidez korektnem delu, so neskladja med fragmenti jaza (o tem sem v eni temi že pisal, ne vem sicer kateri in niti nisem prepričan, da ob okvari strežnika ta tekst morda ni bil izgubljen). V grobem gre za to, da si del tebe nek cilj želi, drug del tebe pa se temu upira (notranji konflikt). Banalen primer – z vizualizacijo delaš na tem, da bi imel več denarja, hkrati pa del tebe misli, da je imeti denar neduhovno, grdo … Ta konflikt te izčrpuje in tudi če ti do keša rata priti, potem drugi del tvojega jaza skonstruira in pritegne okoliščine, da ga izgubiš.
Obstaja pa še druga zgodba – pozornost usmerjaš na cilj – denar. Cilj tako krepiš, sam pa slabiš, saj preveč energije usmerjaš na cilj. Denar pride, a postaneš njegov suženj.

Takšne zgodbe so pogoste, kadar je cilj motiviran s tem, da kaj dokažeš sebi, drugim ali če v cilju iščeš varnost.

Zdaj pa se vrniva k praznini. Če “prebijaš” razmeroma veliko časa v praznini, če imaš fragmente jaza v odnosu do nekega cilja kolikor toliko usklajene, se začnejo dogajati srečni slučaji. Vizualizacija sploh ni potrebna, niti kakšno intenzivno usmerjanje energije v cilj. Če je paleta takšnega delovanja široka, pravimo temu mojstrstvo.

Ne vem, kaj se ti v lajfu dogaja – preberi tole, kar sem napisal, poglej okoli sebe, kaj se ti dogaja in morda boš ugotovil, da si že mojster. Drugač pa – v določeni fazi razvoja vizualizacija pomaga, a v fazi, kjer pomaga vizualizacija, je vsaj toliko, če ne še bolj, pomembna čustvena identifikacija s ciljem. A pri izbiri cilja je potrebna previdnost (glej zgoraj – samopotrjevanje, želja po varnosti, in ven metanje ti lahko naredijo v lajfu velko pizdarijo).

Lepo je če deliš