Reply To: Praznina
Forum Duhovnost › Forumi › Šola osebne rasti › Šola osebne rasti › Praznina › Reply To: Praznina
14. 5. 2012 ob 7:44
tadej pretner
Moderator
nirja wrote:
Kaj misliš s kupom programov – na gesla moj desna roka je težka, topla itd – ali na afirmacije? Afirmacij med/po ne uporabljam.
Takšne sugestije so povsem o.k., saj z njimi treniraš “notranjega opazovalca”. So pa štala sugestije v smislu “vsak dan sem bolj samozavestna”. Že Jung je pisal o odzivu podzavesti na takšne sugestije – čim jo uporabiš, se oglasi podzavest, ki “ve”, da v resnici nisi samozavestna. Sicer pa nisem pristaš kakršnegakoli programiranja, ampak postopkov, ki vodijo v spontanost.
Nekje imamo po mojem temo avtosugestija. Pokukaj malo tja, boš našla še kaj zanimivega.
nirja wrote:
Kaj se dogaja pri mojem procesu? Nemir v nogah je včasih prisoten, včasih ne. Zdaj se pojavlja kasneje, po 10-ih minutah dihanja. Ne gre za bolečino – ampak občutek napetosti. Ugotovila sem, da prihaja v valovih z vdihom, na vsake nekaj vdihov. Dokler ostane samo v podplatih ali mečih, je znosno in jo lahko opazujem. Če pa se razširi do bokov, potem ne gre več. Diham dalje s krčenjem nog na vsake toliko vdihov. Ni mi problem povezano dihati dalje, samo ne v takšnem mirujočem položaju kot prej.
Sem poskusila s počasnejšim in manj globokim dihanjem, ampak s tem nadzorujem napetosti – lahko se vseeno pojavi ali ne; lahko ostane v področju do kolen ali se širi dalje navzgor.
Poleg te napetosti v nogah zaenkrat ne opazim čisto nič drugega. Recimo v primeru, da se ne pojavi, ne začutim nikjer drugje po telesu ničesar – no, ok, razen rahlih mravljincev v dlaneh in malo omotice v glavi na koncu od intenzivnega dihanja. Pa vem, da je kar nekaj stvari v moji notranjosti, s katerimi moram razčistiti. Že kar nekaj časa opažam, da delujem preveč z umom, da imam svoja čustva pod kontrolo, da sem zaprta… Je možno, da sem totalno zablokirana in da blokiram tudi proces?
Kot sem že nekje napisal, je eden od ciljev procesa ta, da umakneš kontrolne mehanizme in postaneš spontan(a), Zato se ne obremenjuj s tem, kako bi vse skupaj moralo potekati in zakaj se nekaj dogaja tako kot se, Prav vse, kar se sprošča, je v redu. Na tebi je le, da tega ne blokiraš. Čim bolj se prepusti. Če so zadeve preveč intenzivne, pa preprosto nekoliko zmanjšaj intenziteto dihanja.