Reply To: zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline › Reply To: zdravilne rastline
Tole sem pa enkrat slučajno najdla..nisem poznala …ampak
tale navadni vratič nima prav lepega vonja.
Mi je bil pa zanimiv cvetek , tak kot en gumbek.
Niso mi povedali imena …ampak da se to uporablja če imaš
gliste.
Tole je tudi zanimivo o tej rastlinici: ( da bo vse na kupu)
Za biološko vrtnarjenje
Zelišče je eno od
najpomembnejših rastlin v biološkem vrtnarjenju. Kot dobrega soseda ga sadijo
blizu sadnih dreves, ker odganja škodljivce. Zelišče vsebuje veliko kalija in
ga v prevrelkah kombinirajo z gabezom in koprivami, ki imajo veliko dušika. Tak
pripravek je idealno gnojilo za pospeševanje spomladanske rasti. Vratičeva
brozga je insekticidna in deluje proti večini žuželk. Preprečuje tudi razvoj
rje in pepelaste plesni. Uporabljamo jo razredčeno z dvojno količino vode.
Brozga, kombinirana z presličnim čajem in dodatkom jedilne soli, je uporabna
proti listni pegavosti paradižnika in ostalih razhudnikov.
V slovenskem
ljudskem zdravilstvu je navadni vratič včasih igral pomembno vlogo. Kot pri
drugih zeliščih o uporabnosti pričajo ljudska imena: glistnica, črevesnik ali
povratič. Navadni vratič odganja gliste in podančnice. Ureja prebavo in rahlo
odvaja vodo iz telesa ter pospešuje potenje. Navadni vratič je rahel analgetik
in zmanjša občutek bolečine. Samostojno ga običajno ne uporabljajo. Je pa
dobrodošel kot manjši del v mešanicah čajev pri boleznih jeter, žolčnika,
želodca in črevesja. Zunanje ga priporočajo za masaže in vtiranje pri protinu
in revmatizmu. V obliki obkladkov je primeren za rane, odrgnine in zvine.
Posušene liste in cvetove so uporabljali kot posip za odganjanje uši in bolh.
Njegova značilnost je, da pospeši prekrvavitev spodnjega dela trupa in tako
uravnava zaostalo menstruacijo. Z večjimi odmerki so včasih padarice izvajale
tudi splave. Uporaba navadnega vratiča pa ni preveč varna. Preveliki odmerki
lahko povzročijo zastrupitev, eterično olje tudi smrt. V nobenem primeru pa ga
ne smejo uporabljati nosečnice in ljudje, ki so preobčutljivi na nebinovke.
V kuhinji previdno
Zaradi dobrega
vpliva na prebavo so navadni vratič začeli uporabljati tudi v kuhinji. Ima
značilno aromo ter rahlo grenkast okus. Zaradi zgoraj omenjene nevarnosti pa ga
smemo uporabljati le v manjših količinah, kot začimbo. S svojim okusom je
najbližje ingverju ali muškatnemu orešku. Zelo radi ga uporabljajo v Angliji.
Znani so recepti za biskvit in slaščice z dodatkom vratiča. Vratič lahko dodamo
tudi pečenemu mesu, klobasam in jajčnim jedem. Iz srednjega veka se je ponekod
po Evropi ohranila navada priprave nekakšne omlete z vratičem, mladimi
jagodnimi lističi, majaronom, timijanom in peteršiljem. To je stara postna jed,
značilna za čas pred veliko nočjo, ki naj bi očistila telo in dušo. Včasih so
meso konzervirali tako, da so ga ovili v liste navadnega vratiča. Po nekaterih
podatkih v Rusiji navadni vratič dodajajo tudi konzervirani hrani in v likerje.
Navadni vratič je
zanimiva barvilna rastlina. Iz njegovih listov so včasih pripravljali zeleno
barvilo. Iz cvetov se da izdelati, odvisno od jedkala, zlatorumeno ali oranžno
naravno barvilo, primerno za barvanje volne in tkanin iz naravnih materialov. V
krmi je škodljiv in se ga živina običajno izogiba, saj zmanjšuje kakovost
mleka. Je pa pomemben kot paša za čebele, predvsem pozno poleti in jeseni, ko
druge rastline že odcvetijo.
Tudi v vrtu ni
slabo, če imate grm ali dva navadnega vratiča, saj je dekorativen in uporaben.
Pri izbiri prostora pa upoštevati ,da se razrašča s koreniko in ga že na začetku primerno omejite.
strelka2012-05-07 15:49:44