Reply To: moj vrt

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana moj vrt Reply To: moj vrt

#14495
strelka
Participant

Ha jaz sem pa zadnjič gledala oddajo na vrtu ..pa je bilo govora o enem novem ribezu …fourberry…

Big smile
zelo zanimiva nova sorta ribeza …dobro prenese sušo, pa tudi za zemljo ni preveč zahteven …
ko cveti ima rumene cvetke bojda diši po nageljčkih ..potem pa rodi tako kot navaden črni ribez ampak nmal drugače tudi okus ploda je mal drugačen…
kdo ima to …?
Naši bodo šli v akcijo ..upam da ga bodo dobili …ker me resnično zanima ta zanimiva rastlinca
takole cveti:
to so plodovi
takole lepo se pa obarvajo listi jeseni ..kot rdeč javor …

fourberry

1. atraktivno cvetenje
2. dehteči vonj
3. užitni, zdravi plodovi značilne sadne arome
4. jesenska barvitost listja

Kdaj so jagode zrele?

Jagode dozorijo veliko kasneje kot pri ribezu. Plodovi so prijetni za uživanje saj nimajo neprijetnega okusa po črnem ribezu. Obiramo jih, ko so jagode črne, oz. skoraj padejo v roke. Takrat so okus in arome najbolj izrazite. Ponavadi ga obiramo 2 do 3 tedne, količina plodov pa vsekakor zadovolji vsakega ljubiteljskega sadjarja oz. vrtnarja.
Poznamo različne sorte
Sorta Black Pearl ima najboljše sadeže, je najzgodnejša sorta, ki rodi od sredine julija do konca julija, oz. v začetku avgusta, razrašča se široko, je nekoliko širše rasti, v višino meri med 120 in 150 cm, odlikuje jo zelo intenzivno rumeno cvetenje, jagode v grozdih so velike 8-10 mm, značilnega sočno sadnega okusa.
Black Gem daje največji pridelek, z izrazito velikim pridelkom in jagodami, jagode so značilnega sočno sadnega okusa, v višino meri med 120 in 150 cm, rodi nekoliko kasneje kot sorta Black Pearl, to je konec julija in dva tedna v avgustu, cvetenje je močno dehteče, cvet pa izrazito rumen.
Najpoznejša sorta Black Saphir ima pokončno kompaktno rast, v višino meri med 120 in 150 cm, cveti intenzivno rumeno proti koncu aprila, rodi od začetka avgusta naprej, ima kompaktne grozde z velikimi jagodami, da plod razvije značilno sadno aromo mora dobro dozoreti.

Kako jih lahko uporabljamo?

Uživamo jih sveže, zamrznjene, posušene kot rozine, predelamo ji lahko tudi v marmelado ali sok. Plod ni izgubljen tudi, če ostane na grmu. Pustite ga viseti in v nekaj tednih se bo posušil. Take so verjetno obirali in uživali že prvotni prebivalci Severne Amerike.
Kako jih vzgajamo?

Vzgajamo jih v obliki grma. Ponavadi zacvetijo že v prvem letu in večinoma nastavijo tudi plodove. Največji pridelek lahko pričakujemo na enoletnem lesu, ki izrašča iz dvo ali tri letnega lesa. Dobro je, da les, ki je starejši od 4 let vsako leto redno izrezujemo, saj se to zelo dobro izkaže na pridelku.

Gnojenje in sajenje

Če še niste posadili fourberry je pravi čas, da pohitite in si zagotovite domač vir vitaminov in mineralov. V izbranih trgovinah lahko kupite sadike v loncih, ki jih sadimo skozi celo leto. Razdalja sajenja v vrsti je cca. 1m. Pred sajenjem jagodičevja izkopljemo sadilno jamo in jo obogatimo z organskim gnojilom v obliki granul bio plantella nutrivit za jagode in jagodičevje, ki ga uporabimo tudi pri sajenju in dognojevanju ribeza, kosmulj, jost, malin, jagod, goji jagod, sibirske borovnice, aronije, boysenberry-ja, šisandre in ostalega jagodičja. Sadilna jama naj bo nekoliko globja, kot je visok lonec. Fourberry tako kot ribez sadimo nekoliko globje, kot je rasel v posodi, na ta način dosežemo, da se grm ustrezno razraste. Širina sadilne jame naj bo najmanj za dva premera lonca. Če se vam sadika oz. substrat v loncu pred sajenjem izsuši je treba lonec z grudo namočiti. Najbolje je, da lonec s sadiko za 10 minut namočimo v vedru z vodo. Ko je rastlina napojena, izkopljemo sadilno jamo in pričnemo s sajenjem.

to samo kot info…kaj to sploh je …Smile.

Lepo je če deliš