Reply To: moj vrt

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana moj vrt Reply To: moj vrt

strelka
Participant

mene so tako učili …da se sadi lahko takrat, ko je čas za presajanje pa saditev …na teh koledarjih je prav označeno kdaj se lahko sadi …ponavadi je potemneno …

takrat je ponavadi kar ok …ne glede kaj pač že sadiš …-sadike …kljub temu če ni ravno za list npr.
Npr, krompir sadi se takrat ko je korenina …ampak je pa fajn da ga ne sadimo takrat ko se luna vidi…Tongue, se pravi ko gre luna dol , al celo ob polni luni …
ampak ob mladem mesecu ..od mlaja naprej …
beluši oz. Šparglji so pa list ….saj jih režemo ok lahko so beli al pa zeleni…ko pa se razvijejo je pa odlično zelenje za šopek ..asparagus
KORENINE: V tem času imamo opravka z vrtninami, od katerih uporabljamo podzemne dele. Te rastline sejemo, presajamo, okopavamo, gnojimo, zalivamo, pobiramo…. Korenaste vrtnine: čebula, česen, hren, redkev, rdkvice, korenje, repa, rdeča pesa, peteršilj, zelena, krompir, koromač.
PLOD: V tem času imamo opravka z vrtninami, od katerih uporabljamo plodove. Te rastline sejemo, presajamo, okopavamo, gnojimo, zalivamo, pobiramo…. Plodovne rastline: fižol, grah, paradižnik, paprika, jajčevec, artičoke, buče in bučke, kumare, melone, koruza, žita, jagode, jagodičevje, sadno drevje.
LIST: V tem času imamo opravka z vrtninami, od katerih uporabljamo liste. Te rastline sejemo, presajamo, okopavamo, gnojimo, zalivamo, pobiramo…. Listnate vrtnine: solata, endivija, radič, motovilec, blitva, špinača, cvetača, brokoli, zelje (rdeče, belo, kitajsko), kolerabica, por, beluši, listnata zelišča.
CVET: V tem času imamo opravka z vrtninami, od katerih uporabljamo cvet, oziroma ga imamo za okras. Te rastline sejemo, presajamo, okopavamo, gnojimo, zalivamo, pobiramo…. Cvetlice: vse cvetlice, kamilica, mak, ogorčica.

koledarček za april pa maj

strelka2012-04-13 14:53:55

Lepo je če deliš