Reply To: karma
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › karma › Reply To: karma
strelka wrote:
Kárma je izraz, ki označuje ezoterični pomen vzrokov in posledic, ki sledijo vsakemu dejanju. Karma zaobjema pravzaprav vse, kar počnemo, smo počeli in bomo počeli. Gre za dejanja v preteklosti, sedanjosti inprihodnosti. Dejanja, ki jih počnemo danes namreč določajo našo prihodnost, dejanja, ki smo jih opravili v preteklosti pa določajo našo sedanjost.
Sem citiral isti del Strelkinega posta, kot glas, ker je idealenza to, da pojasnim, zakaj besede karma raje ne uporabljam – za to pojasnilo pa je idealen modri del citata.
Nauk o karmi je nastal na zelo gosto naseljenem področju indije, kjer je imelo manj kot 5% ljudi v rokah 95% vseh gospodarsko-ekonomskih resursov. Če so hoteli oblast obdržati, so rabili sistem, ki jim bo to omogočil. Sistem, ki bo ohranjal tisto, kar je. Zato so družbo glede na ekonomsko podprtost razdelili na štiri kaste – najnižja in najštevilnejša je bila najbolj siromašna, najvišja in najbolj maloštevilna pa najbolj bogata. In potem so siromašnim rekli takole: Današnje življenje ste si zaslužili s prejšnjimi. Ker v prejšnjih življenjih niste bili pridni, to sedaj ODPLAČUJETE z življenjem, kakršnega imate danes. Bodite pridni in v naslednjem življenju se vam bo godilo boljše.
Da je stvar bolj funkcionirala, so določili še nekaj pravil igre, od katerih je bistveno pravilo to, da se ljudje iz različnih kast niso smeli mešati. Nauk o karmi je večino postavljal v vlogo žrtve!!!!! Najbogatejši so itak v tem uživali, ostali pa so imeli, kar so imeli. Na družbeni lestvici niso mogli napredovati.
Ta toliko opevani zakon karme je torej zame le nekaj, kar si je nekdo izmislil, da je lažje vzdrževal oblast. V sami srži odobrava neenakost, kar se odraža tudi na delovanju nekaterih indijskih duhovnih učiteljev, do katerih moraš na kolenih. Isto budalaštino podpira tudi arhetip “ob učiteljevih nogah”.
Zdaj pa modri stavek poglejmo iz stališča polj realnosti. Če delaš danes tisto, kar si se naučil včeraj, boš delal jutri tisto, kar si se naučil danes. Na ta način deluješ pod vplivom polj realnosti, v katerih je možen “razvoj” le do meja, ki jih dopuščajo realnosti posameznih polj, ki pa imajo sama po sebi svojo dinamiko razvoja. Na ta način nam postanejo življenja popolnoma determinirana in zato “špila” astrologija.
Če grem k astrologu in ga vprašam po svoji prihodnosti, ga sprašujem, kdaj se bo določen segment determiniranosti pojavil v mojem življenju. Če to igro sprejmem, sem torej spet v vlogi žrtve, saj sam očitno ne odločam o ničemer. In maš bejbe, ki so zaprte vase in same in potem pridejo k astrologu vprašat, kdaj bo v njihov lajf prišel princ na belem konju. Nikoli!!!!!!!!! Nikoli, če ga bodo čakale in se valjale po poljih realnosti, v kateri so. Da se zgodi kaj res novega, je treba ven iz teh polj. Resnično življenje je izven determiniranih polj realnosti!!!!
Na kakšen način fašemo programe, zaradi katerih je življenje determinirano me zanima le vtoliko, da jih prepoznam in mi to pomaga, da pridem iz njih. Treba je torej ven iz teh polj!!!!!
Če vemo, da nam ta polja v resnici jemljejo energijo, da nam jo jemljejo takrat, ko imamo pozornost na/v njih, je zame jasno, da igram tudi v primeru, ko proučujem generacijsko nazaj vzroke, zakaj mi je danes tako, kot mi je, zgolj vlogo baterije, ki hrani z energijo “polje karme”, sam pa v resnici “ne obstajam”.
To je zame to in kaj dosti se mi o tem ne da razpravljat, imate pa seveda vso pravico, da se z mano ne strinjate.