Reply To: zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline › Reply To: zdravilne rastline
Normal
0
21
false
false
false
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
ŠIPEK IV VRTNICE …
V starih samostanskih knjigah o zdravilnih zeliščih imajo
poseben prostorček tudi vrtnice oz šipek.
Hildergard je za vrtnico napisala: Vrtnica je hladna in nosi
hlad v sebi. Zgodaj zjutraj ali ko se je dan že začel , vzemi list vrtnice in
ga položi na oči. Vleče ven sok –to je izcedek in naredi oči jasne. Tudi če ima
nekdo čire na telesu naj si nanje polaga
liste vrtnice in ven bo potegnil sluz . Kdor je nagle jeze naj vzame vrtnico in
malo žajblja in to zdrobi v prah.
Kadar bo postal jezen , naj to drži pod nosom.
Vrtnico so poznali že v antiki, več vrst. Grški zdravniki so
dali prednost divjim vrtnicam. Uporabljali so najbolj francoski šipek –Rosa gallica,
stoletno vrtnico –rosa centifolila in hostni šipek rosa corymbifera.
V samostanskem zdravilstvu je omenjeno , da so iz njih
delali različna mazila za oči, vrtnične liste kuhane v vinu so uporabljali za
bolečine v ušesih, zdravili vnetja kože itd…
V srednjem veku pa zdravilo proti driski.
Najbolj poznano je rožno olje ( 20stoletje) za zdravljenje
ran.
Uporabni deli vrtnice : cvetni listi, ki jih nabiramo tik
pred cvetenjem
Uporaba kot: pri driski, in prehladnih obolenjih , za
umivanje ..
Za hlajenje ( vročina) se dobro obnese rožno olje, kot tudi
v kozmetične namene.
Lahko ga poskusimo naredit tud doma : 30g očiščenih cvetov
pomešamo s 330 ml olja in v dobro zaprti posodi postaviti na sonce za en teden.
v Oktobru je čas za nabiranje plodov šipka lahko tudi kasneje.
Plodovi šipka za čaj nabiramo trde, rdeče in čvrste.
Šipek vsebuje ogromno vitamina c, pektin , fruktozo, veliko
mineralnih snovi kalij, rutin, sadne kisline itd.
Pred sušenjem jih narežemo. Lahko pa iz plodov tudi kuhamo marmelado. Če
je kdo poskusil lahko dopiše.
Čaj se pije pri vnetnih procesih, krepi imunski sistem .
predvsem ga priporočajo pri vnetnih procesih ledvic kot tudi za preprečevanja .
Proti ledvičnim kamnov , težave z mehurjem, in za revmatike.
Peške šipka vsebujejo vanilin….