Reply To: Preseganje ega?
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Preseganje ega? › Reply To: Preseganje ega?
Ok , ceres … občutek ločenosti na nižjih ravneh , na ravneh ega je “resnična” kakor je resnično moje telo , moje misli in moja čustva. Na ravni višjih frekvenc , od frekvence našega telesa , misli ali čustev , na ravni , ki sem jo skušal prikazati s primerom dveh zaljubljenh, pa se ta občutek ločenosti nekako izgubi. Na tem nivoju naša delovanja izvirajo iz sreče , iz ljubezni in ne za srečo , za ljubezen.Z drugimi besedami , delujemo ker smo srečni in ne zato , da bi bili srečni.
In , Tadej….jaz bi ji vsekakor pustil oditi , če bi si to želela ali če bi ji drugi pomenil več , neglede na to , kako bi se potem jaz počutil. Glede elementov posesivnosti…Ljubezen ni posesivna , lahko pa se sprevrže v posesivnost če jo zmotno zamenjamo z objektom. Ljubezen ni ženska , pač pa “stanje duha” , nivo zavesti , energija določene nam prijetnega spektra…vsaj za moje pojme.
Pa še tole o pojmu Ego se mi zdi , da si nismo enotni. Imenujemo ga sicer isto , predstavo pa ima vsak svojo….verjetno pa je tako tudi z ostalimi pojmi. Povedali so nam , da je trava zelena , vprašanje pa je , če jo vsi vidimo enako. No v glavnem , jaz pod pojmom ego razumem vse , kar dodam preprostemu občutku lastne prisotnosti-zavesti. Delovanje iz ega pa vsakršno delovanje , ki ne izvira iz praznine,iz nič. Pri tem mislim na vsako delovanje z namenom oz. ciljem , četudi je cilj razsvetlenje , ljubezen ali pomoč drugim.
Za delovanje brez ega , pa nekako razumem zlitje s funkcijo , ki jo opravljamo.
V mojih najboljših letih ( razen tistih , ki še pridejo ) sem , pa čeprav ne glih najboljše , igral kitaro , pel (gostilniške , pa fešta varijante) , se pravi , smo peli. In ko se takole popolnoma osredotočiš na glas(glasove) , na zvoke , na melodijo….ode ego…nobenega “jaz igram” al pa “jaz pojem” ni več. Sam še glasba pa prijetne vibracije glasov in strun. Odnese te ….nekam , ne vem kam. In ko enkrat to doživiš , ti nobena oblika ega ni več interesantna….Mogoče pa se motim , tud to ni izključeno…