Reply To: zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline › Reply To: zdravilne rastline
![](https://forum.duhovnost.eu/wp-content/uploads/2017/09/slikca.jpg)
Normal
0
21
false
false
false
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
Endivija – živilo in zdravilo
Endivija ali zimska solata je bila poznana že med Egipčani, Grki in
Rimljani. Ti so jo cenili kot živilo in zdravilo.
Ima zelene liste z rumeno srčiko. Botanično gledano je v sorodu s cikorijo.
Grenki mleček –intibin ji daje trpek in grenak okus.
Vsebuje tudi Inulin -sladkor
Endivija je primerna za shujševalne diete. Vsebuje kar 94 odstotkov vode,
surove beljakovine, zelo malo ogljikovih hidratov in veliko balastnih snovi.
Bogata je s kalijem, kalcijem in fosforjem, vsebuje pa tudi nekaj magnezija in
žvepla. Bogata je z vitaminom C in vsebuje nekaj karotena, vitamine skupine B.
Intibin v njej znižuje količino sladkorja v krvi, pospešuje
presnovo in prebavo. Prav zato jo priporočajo sladkornim bolnikom, za
pospeševanje apetita in pri kroničnem zaprtju.
V njej najdemo že omenjeni inulin, sladkor, primeren za sladkorne bolnike,
saj znižuje količino drugih sladkorjev v krvi. Pospešuje izločanje urina, torej
je diuretik in spodbuja delovanje ledvic. Spodbuja delovanje jeter, pomaga tudi
pri oboleli vranici in zlatenici.
Sok iz debla endivije, ki gre v cvet, pa deluje pomirjevalno.
Nabiramo jo od pozne jeseni do pomladi. Največkrat jo uživamo surovo v solati.
V hladilniku jo lahko hranimo nekaj dni.
Iz nje lahko pripravimo sok. Liste dobro operemo in iz njih s pomočjo
strojčka iztisnemo sok. Lahko pa jih tudi drobno sesekljamo v mešalniku in
stisnemo. Jemljemo trikrat dnevno po žlico soka, ki ga lahko razredčimo v vodi
ali čaju.
Endivija, pripravljena v solati z ostalimi vrstami solate in drobno
sesekljanim česnom, pa je izvrstna dietična hrana.
Vir: Ivan Lesinger – Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb
strelka2011-09-01 14:44:48