Reply To: YTONG (siporex) in sevanje??

Forum Duhovnost Forumi Radiestezija YTONG (siporex) in sevanje?? Reply To: YTONG (siporex) in sevanje??

tadej pretner
Moderator

glas wrote: No tole spodaj pa so izseki najdenih internet člankov glede sevanja in siporexa:

Na enem zidarskem blogu je bil članek:

Ko so na primer ugotovili, da je siporeks, izdelan v Velenju, iz
elektrofiltrskega pepela zdravju škodljiv zaradi radioaktivnega sevanja,
so nemudoma ukinili proizvodnjo, elektrofiltrski pepel pa sedaj
skladiščijo pod zemljo v prostorih že odkopanega premoga.

Elektrofilterski pepel pa je povsem druga zgodba. Iz šoštanjskega ef pepela so včasih dejansko delali zidake in celo več stanovanjskih blokov je sezidanih iz tega. Sam imam glede tega materiala izkunjo z eno hio v Hrastniku. lo je za hio, katere pritličje je bilo sezidano iz ef pepela (v zunanjo steno si lahko porinil izvijač), naprej pa je bila zidana iz “normalnega” materiala. Torej, uradno je pri ef pepelu problem sevanje radona (sicer v kodljivih mejah, ampak tega načeloma brez instrumentov ne moreš zaznati). Ampak dogajalo se je e nekaj – v pritličju enostavno ni bilo energijskega pretoka in v kotih sob se je kopičila mrtva orgonska energija. Do mojega obiska je v tem delu hiše ena oseba že umrla za rakom. Poskušal sem vse živo, v pritličje sem celo namestil generator schumannove resonance, pa stanja nisem uspel izboljšati. Zanimivo – v delu hiše višje, ki je bil iz normalnega materiala, je bilo vse o.k.

glas wrote:
Blog na strani: https://slo-tech.com/forum/t214269
Še zanimivo dejstvo: Siporex ( uplinjeni beton) po površini seva za cca
26 do 55 x več kot TV ali monitor z napetostjo katodne cevi med 25kV in
30 kV ( običajne vrednosti pri barvnih CRT). Pri tem pa je treba vedeti,
da imajo nekateri zgrajene cele hiše iz tega materiala, torej so
površine krepko večje od površin televizorjev in monitorjev. Gre za
dvojno moralo? Mogoče. Verjetno pa je, da so to sevanja, ki so le malo
nad povprečjem naravnih sevanj.

Hmmm ta količina el.sevanja ni menda najbolj ugodna ali kako??

To sem jaz našel zaenkrat..
Če še kdo kaj zve.. Wink

Po mojem je vprašljiva strokovnost vira, ki trdi, da siporex seva 26 – 55 x več od tv. Za kaj namreč gre? Sem poklical enega frenda, ki je malo bolj “doma” v sevalnih vodah, pa pravi, da so siporeks na splošno povezovali s sevanjem radona, ne le tisti siporeks, ki je iz ef pepela. Zadeva naj bi bila takšna, da vsi materiali iz zemlje sevajo radon, tudi recimo navadna opeka, ampak menda obstajajo ene teorije, ki pravijo, da se le ta zaradi zračnih žepkov v siporeksu ne sprošča tako, da bi bilo sevanje ob normalnem zračenju stavbe povsem nenevarno, ampak naj bi bilo to sevanje nekoliko bolj “aktivno”. Pravi pa, da so ta sevanja povsem neproblematična in da marsikje zaradi specifike tal sama tla sevajo precej več radona kot pa ta nesrečni siporeks.
Ampak tule gor pa navajaš EM sevanje, ki pa je povsem druga zgodba in nima nobene veze z radonom. Sploh si ne predstavljam, kako in zakaj bi lahko siporeks aktivno oddajal EM sevanja v nevarnih množinah. Po mojem jih ne more. In če rezimiram – elektrofilterski pepel oziroma gradbeni materiali iz njega so dejansko problematični zaradi radona, kar pa se drugega tiče je pa danes, ko smo itak v luftu na suho izpostavljni takšni količini EM sevanj, da le ta npr. povzroča dezorientacijo pri čebelah, brezpredmetno razpravljati o EM sevanjih siporexa in eventuelno drugih gradbenih materialov.

Lepo je če deliš