sončenje
Forum Duhovnost › Forumi › Zdravje in alternativna medicina › sončenje
- This topic has 55 odgovorov, 8 glasov, and was last updated 13 years, 4 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
31. 5. 2011 ob 22:00 #10092horusParticipant
Prav zanima me,s čim si vi mažete svoja teleščka,ko se pretirano izpostavljate soncu,ki je,ker je pač naravno od vekomaj in torej neškodljivo za zdravje-znanstveniki in ostala “drhal” pač trobijo vesoljnemu svetu drugače-v tem letnem obdobju,ki je kot nalašč za tako početje ( in da slučajno ne staknete kožnega raka zaradi vseh krem za sončenje,ki so na tržišču in v njih kar mrgoli kemije,ki je najbolj aktivna in nevarna na sončni toploti )?Jaz recimo se dam v olje,ker me pač drugi nočejo dati vanj in sicer v orehovo-hladno stiskano.Dobesedno se mazilim z njim po telesu in ima povrh vsega še prijeten vonj-dve muhi na en mah.In barva-takoj porjaviš,v nekaj dneh-da pocrniš a ne izgoriš.Zadostuje izpostavljanje soncu cca 15min dopoldan in 15min popoldan na dan.Mislim,da bi morali ostali folk o tem malo podučiti in jih opozoriti o nevarnosti “zaščitnih sončnih krem”-baje je bil pred leti zelo razširjen kožni rak v Avstraliji,prav zaradi takih krem,čeprav se “uradno” trdi drugače-so pač določili sonce za grešnega kozla in tako kot ponavadi krivijo Naravo za vse neumnosti,ki jih zagreši človek.
1. 6. 2011 ob 0:31 #10093BAD-BOYParticipantJa verjamem, da je sonce naraven in neškodljiv v pravih količinah. Verjetno je tudi to res, da kreme povzročajo kožnega raka. Slišal sem tudi, da lahko pride do kožnega raka zaradi nekih drugih težav, ki jih človek ima (se več ne spomnim kakih) ob sončenju. Vsi pa potem krivijo sonce kot glavni vzrok.
Sicer pa, če gre človek na plažo in je več ur izpostavljen soncu mu ne preostane nič drugega kot, da se namaže. Vse po pameti. Tudi pri soncu velja to pravilo. Bi rad videl junaka, ki gre na plažo za več ur in se nič ne namaže. Zvečer bo cvilil kot punčka. Nekdo, ki ga poznam se je enkrat več ur pražil pod grškim soncem, brez podlage in popolnoma brez kreme, da bi posušil neke izpuščaje. Rezultat: hudo svinjske opekline, pri gležnju je imel mehur v velikosti pomaranče, koža se mu je lupila po celem telesu kot zombiju, dobil je injekcijo in antibiotike in cele počitnice je preživel v hotelski sobi. Cel žur!
Glede na to, da je danes vse bio tako popularno… A obstajajo tudi bio sončne kreme?
1. 6. 2011 ob 8:20 #10094anjaParticipantBAD-BOY wrote:
Ja verjamem, da je sonce naraven in neškodljiv v pravih količinah. Verjetno je tudi to res, da kreme povzročajo kožnega raka. Slišal sem tudi, da lahko pride do kožnega raka zaradi nekih drugih težav, ki jih človek ima (se več ne spomnim kakih) ob sončenju. Vsi pa potem krivijo sonce kot glavni vzrok.
Sicer pa, če gre človek na plažo in je več ur izpostavljen soncu mu ne preostane nič drugega kot, da se namaže. Vse po pameti. Tudi pri soncu velja to pravilo. Bi rad videl junaka, ki gre na plažo za več ur in se nič ne namaže. Zvečer bo cvilil kot punčka. Nekdo, ki ga poznam se je enkrat več ur pražil pod grškim soncem, brez podlage in popolnoma brez kreme, da bi posušil neke izpuščaje. Rezultat: hudo svinjske opekline, pri gležnju je imel mehur v velikosti pomaranče, koža se mu je lupila po celem telesu kot zombiju, dobil je injekcijo in antibiotike in cele počitnice je preživel v hotelski sobi. Cel žur!
Glede na to, da je danes vse bio tako popularno… A obstajajo tudi bio sončne kreme?
Se strinjam – če hočeš bit dalj časa na soncu se nekako moraš zaščititi.Na trgu so sredstva z dvema vrstama zaščite: kemijski filtri in pa filtri, ki delujejo tako, da sončno svetlobo odbijajo – pigmenti (npr. titanov dioksid, cinkov oksid). Kemijski filtri so različne spojine, ki (razen tega da ščitijo pred opeklinami) po moje ne delujejo ravno dobrodejo na zdravje (hormonski vplivi,…).BIO kreme obstajajo (Lavera, Weleda,…) – za zaščito pogosto vsebujejo titanov dioksid in cinkov oksid. Pravijo pa, da je krema s TiO2, ZnO ok samo če se ne razmaže lepo in ostane koža po nanosu belkasta. V nasprotnem primeru (če se lepo razmaže) to pomeni, da so pigmenti prisotni v obliki zelo drobnih delcev, ki prodrejo nekoliko globlje v kožo in tam razpršijo sončne žarke (namesto, da bi jih odbili od površine kože) in s tem koži povzročijo škodo…1. 6. 2011 ob 8:50 #10096strelkaParticipantMočnega sonca se, če se le da izogibam…, se ne počutim lih fajn, če se pražim, kar pa ne pomeni da sonce ne prija.
Orehovo olje ima naraven zaščitni faktor mislim da okoli 3-4, pa tudi olivno olje ….Sonce če ga je preveč in je premočno škoduje koži , saj jo izsuši…potem pa kar sledi nadaljevanje …Naravna sredstva za zaščito sonca …če gledaš ljudi ki živijo recimo v puščavi …so vsi oblečeni ….kakšna afriška ljudstva …ki še živijo v plamenih mislim da so uporabljali blato-zemlja za zaščito kože in las…Torej so se precej zavedali in se ..da sonce tudi opeče…DA izsuši kožo …Sem pa zadnjič poslušala enega dermatologa. sicer ni govoril o zaščiti kože proti soncu, ampak na splošno.On pravi , da olja ni so ok za kožo , ker jo samo pacajo…in če je že govora o čist naravni kremi za koži je priporočal, da je najboljše za kožo svinjska mast.1. 6. 2011 ob 8:57 #10098VesnaČlanhorus wrote: Prav zanima me,s čim si vi mažete svoja teleščka,ko se pretirano izpostavljate soncu,ki je,ker je pač naravno od vekomaj in torej neškodljivo za zdravje-znanstveniki in ostala “drhal” pač trobijo vesoljnemu svetu drugače-v tem letnem obdobju,ki je kot nalašč za tako početje ( in da slučajno ne staknete kožnega raka zaradi vseh krem za sončenje,ki so na tržišču in v njih kar mrgoli kemije,ki je najbolj aktivna in nevarna na sončni toploti )?Jaz recimo se dam v olje,ker me pač drugi nočejo dati vanj in sicer v orehovo-hladno stiskano.Dobesedno se mazilim z njim po telesu in ima povrh vsega še prijeten vonj-dve muhi na en mah.In barva-takoj porjaviš,v nekaj dneh-da pocrniš a ne izgoriš.Zadostuje izpostavljanje soncu cca 15min dopoldan in 15min popoldan na dan.Mislim,da bi morali ostali folk o tem malo podučiti in jih opozoriti o nevarnosti “zaščitnih sončnih krem”-baje je bil pred leti zelo razširjen kožni rak v Avstraliji,prav zaradi takih krem,čeprav se “uradno” trdi drugače-so pač določili sonce za grešnega kozla in tako kot ponavadi krivijo Naravo za vse neumnosti,ki jih zagreši človek.
Nobenih krem ne uporabljam, ker mi tovrstna prehrana ne diši. Ja, tudi koža se hrani in skoznjo se posrka vse živo, kar ji ponudimo. Zato svoji koži ponudim le užitno hrano, le to, kar je za v usta, npr. olivno olje, kumarični sok, med, sirotko, smetano, surovo kravje ali kozje mleko, pa še kaj bi se našlo.Na soncu sem samo toliko časa, kolikor odgovarja telesu, dopoldne in popoldne. Opoldanski premor traja od treh do šestih ur, kar je odvisno od temperature okolja in moje napolnjenosti s svetlobo. V tem smislu mi pomladno sonce zelo prija in sem brez škode na soncu po cele ure, medtem ko v juliju in avgustu grem na plažo šele po večerji. Šele septembra in oktobra me sončenje ponovno zamika. Ob tem načinu sončenja je nemogoče, da bi me sploh lahko opeklo. Namažem se pa samo takrat, ko imam bolj suho kožo, za kar uporabim smetano ali olivno olje. Tudi sončnih očal ne uporabljam, ker bi onemogočila prehod UV žarkov skozi oči.1. 6. 2011 ob 11:31 #10101ozelotParticipantV mladih letih sem bil pač delovno kar precej izpostavljen soncu. Mazal sem se z navadno nafto ker me je sproti ščitila proti komarjem in obadom. Nafta je izzvala neverjetne količine potu in sam nisem po nafti prav nič smrdel. Nanašal sem jo s krpico ki je bila od nafte v tankih slojih. Koža je bila zavidljivo lepa, čista, porjavela in oh in sploh sem bil s tem početjem zadovoljen.
Kar se tiče izpostavljanja soncu če pogledaš živali, ki nimajo interesa biti “lepo” porjavele in niso pod vplivom lobijev, so vedno raje v senci kot na soncu. Sonce je za rastline ki imajo fotosintezo ljudje pa tega nimamo. Bati se sonca pa tudi ni treba ker je čisto naraven in ne more biti sam po sebi škodljiv.
Spet pa je tu fenomen sončnih jogijev ki so ena večjih ugank zahodne medicine in ki gledajo v sonce tudi ko je v zenitu lahko dalj časa in jim nič ne škodi temveč obratno. Pravijo da skozi oči gre v 42 minutah vsa kri ki jo ima človeek v telesu in ko to kri obsveti sonce jo revitalizira…tako naj bi šle vse bolezni stran.
ozelot2011-06-01 11:35:06
Vedno znova vse po starem
1. 6. 2011 ob 13:51 #10102tadej pretnerModeratorozelot wrote:
V mladih letih sem bil pač delovno kar precej izpostavljen soncu. Mazal sem se z navadno nafto ker me je sproti ščitila proti komarjem in obadom. Nafta je izzvala neverjetne količine potu in sam nisem po nafti prav nič smrdel. Nanašal sem jo s krpico ki je bila od nafte v tankih slojih. Koža je bila zavidljivo lepa, čista, porjavela in oh in sploh sem bil s tem početjem zadovoljen.A te ne opeče, če uporabljaš tale način? Se spomnim, da sem enkrat v Piranu videl dva tipa, ki sta na plaži ležala namazana z nečem, podobnim šmiru – bilo je povsem črno. In kasneje sem opazil, da sta bila neverjetno temno porjavela. Ne vem pa, kakšno podlago sta imela. Ampak kakorkoli – če podlage ni, bi te valjda moralo opeči k’ hudič križa.
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.