Reply To: Luna
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › Luna › Reply To: Luna
30. 7. 2010 ob 9:02
Član
zofija wrote:
Men se zdi, da samospoznanje ne moreš lih enačiti z denarjem oz., z pripravljenostjo, da človek naredi spremembo……Sreče ni mogoče kupiti z denarjem, žal sreča ni sad zemljskega bogastva. Tudi človek, ki nima kao veliko bogastva, je lahko samospoznan in je vedno v pripravljenosti, da naredi kako spremembo, ker je prilagodljiv…….Glede ljubezni, sreče, iskrenosti, odgovornosti, zaupanja, nimajo bogati in učeni ter v svetu uspešni ljudje nobene ampak nobene prednosti………..Sreča ni proizvod znanosti in tehnike, svobode in napredka, višjega standarda, ker namesto v pričakovanem raju, se človek kaj hitro znajde v življenskem peklu. Sreče se tudi ni mogoče naučiti, kakor se naučimo pisati, brati in računati. Sreča ni povezana z znanjem naše glave(razum), ampak z modrostjo našega srca oz. izkušenj oz. samospoznanjem…..Vsa rast se začne z veselim sprejemanjem samega sebe, ker drugače je človek ujet v boleč notranji boj s samim seboj brez konca in zatorej ne more ampak res ne more zaštekati, da pa je nekdo res čist srečen tudi, če ni zbiratelj denarja, srebra, zlata ali ne vem kaj še, ker bolj, ko soglašamo s seboj in se sprejemamo, tem bolj se bomo rešili dvoma o tem ali onem. Neovirani smo, tako da smo z zaupanjem to, kar smo…..
Zofija, moji odgovori glede denarja so bili namenjeni Avatarju, ker neprestano benti, da ima premalo in da komaj preživi. Če je tako močno nezadovoljen s tistim, kar dobi, potem je skrajni čas, da se premakne in nekaj ukrene.
Sicer pa nisem nikjer trdila, da je sreča pogojena s količino denarja, je pa res, da je precej težko biti notranje miren in zadovoljen, če ne veš, ali boš lahko nahranil in oblekel otroke in plačal elektriko. Denar je čisto v redu, težava je samo odvisnost od njega. Zame je denar dodatek, ki mi omogoča določen slog življenja, ki si ga pa seveda vsak določa sam v skladu s svojimi potrebami in prioritetami. Človek si z denarjem lahko recimo privošči kakšno lepo potovanje, kjer doživi marsikatero izkušnjo, ki je sicer ne bi (pri tem seveda ne izključujem, da se lahko nekdo počuti čisto izpolnjenega s sedenjem na gmajni in v stiku z naravo), si kupi lepo spodnje perilo, s katerim nadgradi občutenje ženske v sebi (s tem, da samo perilo ne more naredit ženske, ker to izhaja iz ženske same) in tako naprej. Težava je, če je denar podlaga za določeno občutenje, ker si potem odvisen od njega, dokler pa je samo nadgradnja notranjega občutka, ki mi ga tako ali tako nič ne more vzeti, ker je v meni, pa ne vidim razloga, zakaj bi se ga človek branil.