Zdravljenje Disleksije
Forum Duhovnost › Forumi › Zdravje in alternativna medicina › Zdravljenje Disleksije
- This topic has 17 odgovorov, 5 glasov, and was last updated 9 years, 5 months nazaj by tadej pretner.
-
AvtorPrispevki
-
1. 6. 2015 ob 14:58 #29055jancko5Participant
Živjo, sem student z disleksijo. Da imam motnjo sem komaj spoznal na koncu srednje šole.
Bral sem, da akumpuktura pomaga, ter da se problem lotimo več dimenzijsko.
Zanima me ali imate, kaj izkušenj z tem.
Hvala.Disleksija opisuje motnjo, ki je zelo širok pojem. Niti en primer ni, enak kakšnemu prejšnemu. Tako, da je več vrst “motenj” ( problemi pri izražanju, pisanju, računanju, branju)
2. 6. 2015 ob 7:30 #29059tadej pretnerModeratorjancko5 wrote: Živjo, sem student z disleksijo. Da imam motnjo sem komaj spoznal na koncu srednje šole.
Bral sem, da akumpuktura pomaga, ter da se problem lotimo več dimenzijsko.
Zanima me ali imate, kaj izkušenj z tem.
Hvala.Disleksija opisuje motnjo, ki je zelo širok pojem. Niti en primer ni, enak kakšnemu prejšnemu. Tako, da je več vrst “motenj” ( problemi pri izražanju, pisanju, računanju, branju)
Že v startu ti moram povedati, da izkušenj pri delu z ljudmi z disleksijo nimam, tako da tole vzemi zgolj kot razmišljanje.
V osnovi bi bilo dobro da poveš, na kakšen način se pri tebi motnja sploh manifestira. Nenavadno se mi namreč zdi, da zanjo veš šele od konca srednje šole – običajno se pokaže že v zgodnjem otroštvu (branje, pisanje).
O.k., intenzivneje ti deluje desna možganska polovica. Večini pa leva. Ampak precej daleč je od tega, da bi bila zato večina “na konju”, saj se običajno obremenjuje z obilo podatkov, igra vlogo številnih identifikacij … V vsakem primeru pa si na konju takrat, ko ti obe možganski polovici delujeta usklajeno. ZAto bi se na tvojem mestu osredotočil predvsem na to, predvsem pa bi se izogibal multitaskinga (delanje več stvari naenkrat), saj je to smrt za osredotočenost, predvidevam pa, da je pri tebi problem ravno osredotočenost.
Če pogledava v svet energij, torej v ozadju možganov, vidiva, da tja vodi več “glavnih” energijskih poti. Zaenkrat se osredotočiva na tri – t.i. šušumno (v coni hrbtenjače) in ido in pingalo, ki se križajoče dvigata navzgor ob njej. Glede na to, da imaš desno polovico aktivnejšo, je pri tebi nedvomno tok energije v idi, ki se nanaša na čustveni svet, bistveno močnejši, kot v pingali – intelektualni svet. Optimalno pa je, kadar sta ta dva tokova usklajena s tokom v šušumni. Zato za začetek preprosta vaja, ki usklajuje energijske pretoke v šušumni, idi in pingali.
Vstopna točka za šušumno je točka med obrvmi. Vstopni točki za ido in pingalo pa sta na obeh straneh glave, tik za čeljustjo, za ušesom. Usklajevalna vaja gre takole.
– Prste obeh tok združi in ju nasloni tako, da se mezinca dotikata. S tako spojenimi rokami se dotakni točke med obrvmi, potem pa roki počasi oddaljuj in bodi pozoren na energijsko senzacijo v točki med obrvmi. Roki zaustavi, ko bo energijska senzacija najmoćnejša (verjetno cca 25 cm od glave). Nato drži ta prijem vsaj 7 minut in bodi osredotočen na točko med obrvmi.
– Po sedmih minutah daj roki narazen (prsti so še vedno skupaj) in se na obeh straneh glave dotakni točk za čeljustjo pod ušesom. Ni treba, da poznaš natančno lokacijo tih dveh točk, saj boš itak potem zavzel razdaljo). Tudi sedaj začni roki odmikati, dokler ne čutiš pod ušesi najmočnejšo energijsko interakcijo (razdalja je tu običajno malo manjša, kot pri točki med obrvmi). Tudi ta prijem vzdržuj cca 7 minut.
Ko končaš, narediš še bilateralno stimulacijo še en postopek, ki uravnava obe možganski polovici). Osebe ki disleksije nimajo, se pri tem osredotočijo na prazen prostor, ti pa se osredotoči na katerikoli predmet v prostoru. Nato začni po kolenih tapkati z rokami – v pravilnem ritmu, enkrat desna, potem leva. Ritem okrepiš, tako da je vedno hitrejši , vendar paziš, da se ne izgubi, da je še vedno pravilen . To naredi nekajkrat.
Toliko zaenkrat, ti pa nam le povej, v kakšnem smislu se pravzaprav pri tebi disleksija manifestira.
2. 6. 2015 ob 8:40 #29061snowcat :)Participantwau – wau
obožujem enostavne tehnike
samo, da razčistimo spojenje rok :
čelo: dlani so odprte, smer obraz, dotikajo se mazinci, čela se dejansko dotaknejo cca kazalec, sredinec, prstanec ??
pod uhi: (točke dejansko utripajo v prvem koraku, tako, da ni težko jih najst) – dotikajo se mezinci še zmeraj , ostali prsti grejo okrog vratu, pri mojih dolgih prstih mi je uspelo taknit pod uhom samo s kazalci, ok ??
lp
snowcat2. 6. 2015 ob 8:47 #29062tadej pretnerModeratorsnowcat :) wrote: wau – wau
obožujem enostavne tehnike
samo, da razčistimo spojenje rok :
čelo: dlani so odprte, smer obraz, dotikajo se mazinci, čela se dejansko dotaknejo cca kazalec, sredinec, prstanec ??
Dlani ne morejo biti odprte, saj imaš VSE prste spojene. Čela se torej skušaš dotakniti s čim več prsti, ni pa to ključnega pomena, saj potem itak delaš iz razdalje. To, da sta mezinca skupaj pa pomeni, da med rokama ni neke razdalje, ampak sta skupaj.
snowcat :) wrote:
pod uhi: (točke dejansko utripajo v prvem koraku, tako, da ni težko jih najst) – dotikajo se mezinci še zmeraj , ostali prsti grejo okrog vratu, pri mojih dolgih prstih mi je uspelo taknit pod uhom samo s kazalci, ok ??lp
snowcatMezinca se ne moreta dotikati, saj je leva roka na levi, desna pa na desni strani glave. Prsti so skupaj in točk se lotiš enako kot prve, le da tokrat vsake le z eno roko oziroma s spojenimi prsti ene roke.
Če imaš pri tretji fazi (bilateralna stimulacija) pozornost v praznini, lahko vse skupaj vzameš kot vajo za razvoj “prave” intuicije. Obstaja namreč tudi več vrst lažne intuicije. Ena od njih je ta, ki jo pripisujejo dislektikom, ki imajo bolj aktivno desno možgansko polovico. Resnična intuicija, pri kateri si nebo, ne oblak, izhaja iz usklajenega delovanja obeh možganskih polovic.
2. 6. 2015 ob 10:31 #29063snowcat :)ParticipantZanimivo.
Sem naredila tako kot sem zapisala. Torej v obeh položajih se dotikata mezinca ves čas. V prvem položaju prsti skupaj dlani odprte (podobno kot da bi si hotela s dlanmi prikrit oči), čela se taknejo tri prsti. Oddaljujem dlani od glave, pulzirajo točke pod uhi….Drugi položaj pa sem morala odpreti prste, da zadržim mezince skupaj pod brado in prsti okrog vratu in točko so tikali kazalci…pulzira močno čelo.
Potem sem šla na čik pauzo in po poti čes travnik me je pričelo močno pikati v spodnjem delu (zadnja tretina) grudne kosti. Kot da bi nek škratek s ostrim kladivom tolkl ob kost znoter. Malo sem poskenirala splošno počutje in ugotovila, da sem kot v zračnem mehurčku. Oddeljena od okolice. Pokadim in imam sestanek. Nekako občutek ločenosti (preko zračne stene okrog mene) je bil še zmeraj močno prisoten. Ljudje so me gledali in sem imela občutek, da me ne vidijo. …. glede na to, da sem vodila ta sestanek, je to bila fascinantna kombinacija…. vse to se je dogajalo takoj po izvedbi vaje
waus.
2. 6. 2015 ob 11:55 #29064tadej pretnerModeratorsnowcat :) wrote: Zanimivo.
Sem naredila tako kot sem zapisala. Torej v obeh položajih se dotikata mezinca ves čas. V prvem položaju prsti skupaj dlani odprte (podobno kot da bi si hotela s dlanmi prikrit oči), čela se taknejo tri prsti. Oddaljujem dlani od glave, pulzirajo točke pod uhi….Drugi položaj pa sem morala odpreti prste, da zadržim mezince skupaj pod brado in prsti okrog vratu in točko so tikali kazalci…pulzira močno čelo.
Potem sem šla na čik pauzo in po poti čes travnik me je pričelo močno pikati v spodnjem delu (zadnja tretina) grudne kosti. Kot da bi nek škratek s ostrim kladivom tolkl ob kost znoter. Malo sem poskenirala splošno počutje in ugotovila, da sem kot v zračnem mehurčku. Oddeljena od okolice. Pokadim in imam sestanek. Nekako občutek ločenosti (preko zračne stene okrog mene) je bil še zmeraj močno prisoten. Ljudje so me gledali in sem imela občutek, da me ne vidijo. …. glede na to, da sem vodila ta sestanek, je to bila fascinantna kombinacija…. vse to se je dogajalo takoj po izvedbi vaje
waus.
Še vedno se ne razumeva. Dlani niso odprte. Spojiš KONCE prstov, vse, s palcem vred.
Na prvo točko usmeriš potem tako spojene prste obeh rok, na drugi dve pa greš na eno z levo, na drugo pa z desno.
2. 6. 2015 ob 12:18 #29066snowcat :)Participant -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.