Duhovnost« ustvarja pasivnost

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Duhovnost« ustvarja pasivnost

 • Avtor
  Prispevki
 • #25617
  Anonimnež
  Nedejavno

  Piše: Marko Kovač v novih Misterijih http://www.misteriji.si

  Novodobna duhovnost za lažje sprejemanje sodobnega suženjstva
  Ko delujejo možgani popolno, presodimo vsako novo informacijo z logiko (leva stran) in obenem pogledamo nanjo z vidika čustev in celote (desna stran). Novodobna duhovnost ali »new age« spodbuja zlasti desno možgansko polovico in lahko škodljivo deluje na ljudi, ki že tako pretirano uporabljajo desno, žensko polovico možganov.

  Kronično nadvladovanje desne možganske polovice lahko povzroči, da ne razmišljamo logično, se ne postavljamo zase, slepo verjamemo vsemu, smo naivni kot otroci, pretirano čustveni in brez preživitvenega nagona.

  New age nam sporoča, da je pomembno predvsem ukvarjanje s svojimi mislimi in čustvi, medtem ko dejanja niso tako pomembna. Neodvisni raziskovalec na področju okultnega in teorij zarote Mark Passio* je prepričan, da je novodobna duhovnost nova svetovna religija za lažje sprejemanje sodobnega suženjstva ali novega svetovnega reda. Vendar to ne pomeni, da so vse novodobne duhovne knjige plod zarote. Mnoge med njimi so lahko v veliko pomoč, poudarja Passio.

  V nadaljevanju navajamo nekaj osnovnih novodobnih prepričanj oziroma zablod, ki so deloma resnične, vendar ob njihovem pretiranem posploševanju človek izgubi stik z resničnostjo in se nagiba k pasivnosti, zmedenosti, pretirani čustvenosti, duhovnemu egoizmu in moralnemu relativizmu.

  1. ZABLODA: DUH JE NAD MATERIJO
  Resnično obstaja le duh. Pomembno je le, kaj verjameš in čutiš. Ni pomembno, kaj se zgodi v materiji. Namen duhovnosti je transcendenca materialnega. Naša naloga je, da dvignemo vibracijo telesa, da bomo na koncu le svetloba – vnebovzetje ali odrešitev od materije. Pomembna je vera, ne delovanje.

  To je le nasprotni pol materializma, po katerem je resnična samo materija, duh pa je le posledica delovanja kemije v možganih. Obe prepričanji sta napačni in povzročata neravnovesje. Prepričanje, da dogajanje v fizičnem svetu ni pomembno, je priročno za opravičevanje slabih življenjskih razmer in krivic na tem svetu ter vodi k pasivizaciji in potlačevanju moškega vidika akcije. Dejstvo je, da materija vpliva na duh in tudi duh vpliva na materijo. Človek najmočneje deluje, kadar je hkrati prisoten tako v mislih (um), čustvih (srce) in dejanju (telo). Povsem iluzorno je čakanje, da se bo vibracija vesolja dvignila in nas čudežno rešila pred zemeljsko bedo brez našega delovanja. Potrebno je tudi delovanje in osebna odgovornost.

  Ne duh ne materija nista eden nad drugim. Duševna razsežnost je tukaj v materiji. Človek je celosten, ko je hkrati prisoten v materiji in duhu, ko poveže nebo in zemljo.

  2. ZABLODA: VSE, KAR SE ZGODI, JE DOBRO
  Če razlikujemo med dobrim in zlim krepimo dualnost. Nič ni dobro ali slabo; vse je samo izkušnja.

  To prepričanje je moralni relativizem, ki je nevaren, ker zmede človekov um. Otrok v prvih letih aktivno išče nasprotja: kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je zunaj in znotraj, kaj mu ustreza in kaj ne, kdo je do njega prijazen in kdo ne, kdaj je noč in kdaj dan itd. Tako se otrokov um razvija. Um potrebuje nasprotja, da lahko deluje. Nekoga najhitreje psihično zlomimo tako, da mu v umu odstranimo nasprotja (
  umik iz dnevnih ritmov noč/dan, mešanje bolečine z radostjo, menjavanje pojma dobro in zlo). S tovrstnimi tehnikami operirajo tajne službe. Subtilnejše tehnike pa lahko opazimo v filmih. V zadnjem času je poplava filmov, v katerih so junaki, ki so bili nekoč nedvoumno pozitivni liki, vedno bolj temačni. Na koncu več ne vemo, kaj je dobro in kaj slabo. Tako lahko razvijemo prepričanje, da je vse dobro. Ločitev med dobrim in zlim je osnova zavesti. Beseda zavest namreč ne pomeni samo zavedanje o dogajanju, ampak tudi to, da imamo vest. (Za)vest je naš notranji kompas.


  Poznati moramo razliko med dobrim in zlim. To je razlog našega bivanja na tem svetu. Ko resnično razumemo razliko med dobrim iz zlim, je naša zavest prebujena.

  3. ZABLODA: NIKOLI SE NE RAZJEZI
  Ne smemo imeti negativnih čustev, ker to ustvarja negativne posledice.

  Čustvo jeze obstaja z razlogom. Nepravilno usmerjena jeza je res škodljiva, toda prava jeza nas spodbudi, da se premaknemo naprej in delujemo. Jezus naj bi se razjezil, ko je videl, da so takratni »bankirji« zaračunavali oderuške obresti v templju. Ni rekel »Ne bom se jezil, vse je v redu, zapri oči in samo dihaj, vsi smo eno, to je samo moje notranje zrcalo …«, ampak je prepoznal, kaj je narobe, se razjezil in deloval: prevrnil mize in nagnal menjalce denarja.

  Namen jeze je, da nam da energijo, da spremenimo, kar ni prav.

  4. ZABLODA: SPREJMI VSE, NIKOLI SE NE UPIRAJ
  Nikoli se ne smemo na nič odzvati, smo le opazovalec. Ni treba delovati v svetu; samo opazujmo in dvigujmo svojo vibracijo. Nikoli ne smemo uporabiti fizične sile (za to je policija). In znani rek: »Čemur se upiraš, to ostaja.«

  Brezpogojno sprejemanje v vseh okoliščinah je potlačevanje moške energije, ki je usmerjena v delovanje. Če se nečemu nikakor ne moremo upreti, je seveda edino zdravo za nas, da to sprejmemo. Kadar pa sprejemamo vse, kar se nam zgodi, brez presoje leve možganske polovice, izgubimo ravnovesje. Upor proti tiranom je naša obveza stvarniku. Uporaba fizične sile v samoobrambi je popolnoma upravičena, medtem ko neupravičeno nasilje ni nikoli legitimno. Če vidimo laž, je naša dolžnost, da nanjo opozorimo.

  Če se upiramo prepoznavanju zla, potem zlo ostaja!

  5. ZAKON PRIVLAČNOSTI
  Prepričanje, da sami s svojimi mislimi in čustvi ustvarjamo svojo resničnost.

  V tej enačbi manjka delovanje. Zakon privlačnosti naj bi deloval tako, da držimo želeno sliko v mislih in čutimo, kot da se je želeno že zgodilo. Res je, da misli vplivajo na materijo in obratno. Vendar je treba za uspešno uresničitev uporabiti tudi telo, torej fizično delovati. Zakon privlačnosti nam prav tako ne pove, da resničnost ustvarja skupek vseh ljudi. Vsi skupaj ustvarjamo resničnost in nismo neodvisni od stanja zavesti ostalih. Problem zakona privlačnosti je tudi, da poudarja egocentričnost.

  Naše misli in čustva vplivajo na resničnost, vendar je potrebno tudi delovanje za uresničevanje želene resničnosti. Poleg tega na naše življenje vplivajo misli, čustva in dejanja vseh ljudi na tem svetu.

  ISKANJE RAVNOVESJA
  Ko opazujemo ljudi, ki danes vodijo svet, hitro opazimo, da pri njih kronično prevladuje leva možganska polovica – racionalnost, linearnost, materializem itd. Odgovor na to neravnovesje ni, da potem mi toliko bolj uporabljamo desno možgansko polovico, temveč da se osredinimo. Naš um bo najbolje deloval, če bo uravnovešen in bo desna stran sprejela nove informacije, pogledala celotno sliko, leva stran pa bo te informacije logično in linearno analizirala. New age nas uči, da nove informacije presejemo skozi sito čustev; če se pri informaciji dobro počutimo, je resnična, sicer ni. Čustva so seveda legitimen kompas, vendar nas zgolj uporaba čustev vrže iz ravnovesja v desno stran uma. Zavestno moramo iskati srednjo pot, kjer enakovredno uporabljamo misli, čustva in dejanja.

  Marko Kovač  lotus2014-08-01 08:28:23

  Lepo je če deliš
  #25618
  strelka
  Participant
  Hm ..me zanimajo komentarji Big smile na tole …
  naših New agerjevTongue
  Lepo je če deliš
  #25619
  Ceres
  Participant

  Hm, mene tud. Ker njuejdžerji in duhovnjaki so zmeri drugi.

  Lepo je če deliš
  #25623
  snowcat :)
  Participant

  Da človek DELUJE.
  Da nekaj SPREMENI.
  Mora imeti RAZLOG.
  Mora imeti KORIST.

  Drugače povedano.
  Šele kadar pride do NOTRANJE (lahko je popolnoma podzavestna) potrebe po rešitvi.
  Takrat se začne odvijati.
  Zato ker človek je PRIPRAVLJEN delovati/mirovati.
  (opomba: mirovanje ne pomeni pasivnost. Mirovanje je nasprotje delovanja. Za ene je prav to veliki izziv)

  Kaj naj bi bila rešitev ?
  Vsak ima svojo zgodbo.
  V glavnem, človek ni srečen.
  Človek je zaciklan in ni srečen.

  KDAJ pa se to zgodi……….?
  Hm.
  Vse ob svojem času, za vsakega.

  Kako pa ve, da je na pravi poti ?
  Tu pa je samo osebna izkušnja pomembna.
  Lahko posluša nasvetu, lahko deluje po navodilih, sprejema informacje (knjige, pogovor, glasba, narava….)…..
  Zaključke pa človek vleče zmeraj SAM.
  Kakrkoli že to SAM v tem trenutku življenja je.

  In kadar je vse to že v gibanju, vprašanje GMOTA_DUH bo prav brez pomembnosti.

  snowcat

  Lepo je če deliš
  #25626
  tadej pretner
  Moderator

  Dober
  članek. Pri naslovu teme bi pred duhovnostjo le še dodal besedo
  »novodobna«, saj sicer na duhovnost gledan kot na spontanost, ki pa
  zagotovo ne more biti pasivna. Komentiral bom le nekaj insertov
  članka.

  lotus wrote: Piše: Marko Kovač v novih Misterijih http://www.misteriji.si


  Kronično nadvladovanje desne možganske polovice lahko povzroči, da ne razmišljamo logično, se ne postavljamo zase, slepo verjamemo vsemu, smo naivni kot otroci, pretirano čustveni in brez preživitvenega nagona.

  New age nam sporoča, da je pomembno predvsem ukvarjanje s svojimi mislimi in čustvi, medtem ko dejanja niso tako pomembna.

  Glede
  na to, da je del New Agea tudi zakon privlačnosti, bi težko rekli,
  da zanj dejanja niso pomembna. Gre bolj za to, da New Age ne razvija
  prvih treh čaker, ki so zadolžene za upravljanje s fizično
  realnostjo, ampak dela predvsem na odpiranju srca. Zato prihaja do
  tega, da se folk stvari, ki niso v redu še bolj zaveda, a zaradi
  blokiranih prvih treh čaker ni sposoben v lajfu ničesar spremeniti.
  Da ostanemo brez preživetvenega nagona, nima kaj prida veze z desno
  možgansko polovico, saj je ta na ravni možganov povezan z
  reptilskim delom, na ravni čaker pa s prvo čakro in ozemljitvijo
  (New agerji dejansko masovno niso ozemljeni). To sovpada s predhodno
  navedenim dejstvom, da ne delajo na pretočnosti prvih treh čaker.

  lotus wrote:


  2. ZABLODA: VSE, KAR SE ZGODI, JE DOBRO
  Um potrebuje nasprotja, da lahko deluje. Nekoga najhitreje psihično zlomimo tako, da mu v umu odstranimo nasprotja (umik iz dnevnih ritmov noč/dan, mešanje bolečine z radostjo, menjavanje pojma dobro in zlo). S tovrstnimi tehnikami operirajo tajne službe. Subtilnejše tehnike pa lahko opazimo v filmih. V zadnjem času je poplava filmov, v katerih so junaki, ki so bili nekoč nedvoumno pozitivni liki, vedno bolj temačni. Na koncu več ne vemo, kaj je dobro in kaj slabo. Tako lahko razvijemo prepričanje, da je vse dobro. Ločitev med dobrim in zlim je osnova zavesti. Beseda zavest namreč ne pomeni samo zavedanje o dogajanju, ampak tudi to, da imamo vest. (Za)vest je naš notranji kompas.

  Poznavanje
  razlike med dobrim in zlim je v zgodnji fazi pomembna za formiranje
  vrednot. Ko jih implementiraš v življenje, postanejo vrline in na
  njihovi osnovi bazira vest. Včasih so bili filmi izrazito »črno
  beli«, jasno je bilo, kdo je pozitivec in kdo bad guy. Dejstvo, da
  nam danes približujejo junake z veliko napakami, junake, ki so
  opravljivi, varajo partnerje itd. S tem pri masi, ki je vodljiva,
  zabrisujejo temelje vrednot, »proizvajajo« sociopate in ljudi, ki
  tolerirajo nemoralno delovanje. Seveda je možno, da je to del
  globalne manipulacije – na ta način namreč masa postane relativno
  tolerantna tudi do nesposobnega in korumpiranega vodstva.

  Skozi
  adekvatno duhovno rast, katere cilj naj bi bil nepogojeno in spontano
  delovanje v dualnem svetu, pa se v dogaja nekaj drugega. S tem, ko
  se osvobajamo različnih identifikacij, imamo vedno več energije, s
  tem pa širši informacijski spekter. Ta informacijski spekter sam po
  sebi izhaja iz povezanosti, zato v končni fazi nismo več tako zelo
  povezani z naučenimi vrednotami, ampak postanejo te spontane, saj so
  informacijsko vgrajene v energijo samo.

  lotus wrote:

  3. ZABLODA: NIKOLI SE NE RAZJEZI
  Ne smemo imeti negativnih čustev, ker to ustvarja negativne posledice.

  Čustvo jeze obstaja z razlogom. Nepravilno usmerjena jeza je res škodljiva, toda prava jeza nas spodbudi, da se premaknemo naprej in delujemo. Jezus naj bi se razjezil, ko je videl, da so takratni »bankirji« zaračunavali oderuške obresti v templju. Ni rekel »Ne bom se jezil, vse je v redu, zapri oči in samo dihaj, vsi smo eno, to je samo moje notranje zrcalo …«, ampak je prepoznal, kaj je narobe, se razjezil in deloval: prevrnil mize in nagnal menjalce denarja.

  Namen jeze je, da nam da energijo, da spremenimo, kar ni prav..

  O
  tem smo pisali v temah »dost mam« in » sveta jeza«


  lotus wrote:

  Brezpogojno sprejemanje v vseh okoliščinah je potlačevanje moške energije, ki je usmerjena v delovanje. Če se nečemu nikakor ne moremo upreti, je seveda edino zdravo za nas, da to sprejmemo. Kadar pa sprejemamo vse, kar se nam zgodi, brez presoje leve možganske polovice, izgubimo ravnovesje. Upor proti tiranom je naša obveza stvarniku. Uporaba fizične sile v samoobrambi je popolnoma upravičena, medtem ko neupravičeno nasilje ni nikoli legitimno. Če vidimo laž, je naša dolžnost, da nanjo opozorimo…

  Sprejemanje
  ne pomeni, da moraš vse vzeti za dobro, ampak to, da te razne
  »stvari« ne spravijo iz ravnotežja. Sprednji aspekt srčne čakre
  ima kvaliteto sprejemanja, zadnji pa kvaliteto konfrontacije. Ste že
  slišali koga, ki je rekel »nisem imel srca, da bi ga na gobec« –
  pri tem gre točno za to.
  Ortodoksni
  Židje so recimo pred in med vojno le molili, Nemci pa so jih
  tamanili, saj molitev ni dala rezultatov. Če bi se dovolj zgodaj
  organizirali in uprli, bi bil morda tok II svetovne vojne drugačen.
  Z zadnjim stavkom (
  Če
  vidimo laž, je naša dolžnost, da nanjo opozorimo.)
  se
  taoisti zagotovo ne bi strinjali oziroma bi ga kot resničnega
  reducirali le za primere, ki se nanašajo na preživetje. Povezan je
  namreč z usmerjanjem pozornosti. Če jo usmerjaš vase, imaš več
  zavestnosti/energije v sebi, če jo usmerjaš navzven, pa je vezana
  na segmente/subjekte/objekte dualnega sveta. Ravno zato, ker je
  pozornost ljudi masovno usmerjena navzven, potrebujejo takšne in
  drugačne pretrese, da se stvari sploh zavedajo in ta oblika fokusa
  pretrese tudi generira.

  lotus wrote:


  Naš um bo najbolje deloval, če bo uravnovešen in bo desna stran sprejela nove informacije, pogledala celotno sliko, leva stran pa bo te informacije logično in linearno analizirala.

  V
  odmaknjeni fazi adekvatne duhovne rasti zagotovo ni tako. Analizo
  leve strani možganov zamenja ta instinkt in intuicija, delovanje pa
  je spontano.

  Lepo je če deliš
  #25628
  ozelot
  Participant

  Tu pišete eden proti drugemu. Vsi ti prispevki so le še eno bojišče kjer se vlečejo za lase levi in desni. Zame je duhovnost sredinska. Tista ki te osvobodi zmage in poraza in vseh teh pizdarij. Včasih poslušam očitke da tako kot razmišljam ni zanimivo in da nimam prav. So fuckn what pa nimam ne bom se pa vleku za lase zato al mam al ne.

  Včasih sem bil impulziven. Smejal sem se ko je blo smešno in se jezil ko je bilo treba kaj spremenit. Če je bila sprememba nujna sem tudi koga na zobe. Zdej sem reduciral stvari ki me jezijo in tiste ki me spravljajo v smeh. Enostavno jih samo doživljam brez čustvenega odziva. Čustven odziv je pogojen na znanje ki ga imaš o neki zadevi. Če to znanje-vedenje spremeniš potem se spremeni odziv. Živ primer je naša pesmica ki smo se jo vsi učili v šoli. Ko se jezim se pa jeze zavedam in poizkušam ugotoviti kaj jo je povzročilo. Se ne poistovetim z njo. Isto je ko padeš v blato. Si blaten nisi pa blato. Si jezen nisi pa jeza.

  “čebelica leti z neba,..

  ..

  .. takoj mu bridko želo zapičim v trdo čelo,
  .. če pa ne laže ciciban potem je fant od fare,

  ..

  Torej še zajebana čebela je takoj spremenila čustven odziv ko je dobila o cicibanu dodatne informacije.

  Za nas je pa kao prav da se jezimo??? Ma What?? Še preden spoznaš vsa dejstva popizdit, enga na gobec in potem se opravičevat za prehitro reakcijo. To je šele neumnost. Najprej nekoga udarit, potem imeti slabo vest in se mu opravičit (ravno tako je z jezo. Večinoma se ljudje po prepiru opravičimo eden drugemu mar ne?) in ravno ta slaba vest ima po Gregg Bradenu šele negativne posledice v vesolju.

  Torej če popizdiš potem stoj za tem do konca svojih dni. Reci sam sebi “znorel sem in tako ostane. Tega ne želim zbrisat za nič na svetu ker takrat sem deloval po svojih najboljših močeh da bi si zagotovil harmonijo v življenju” To sprejmeš in živiš naprej.

  Lepo je če deliš

  Vedno znova vse po starem

  #25633
  tadej pretner
  Moderator

  ozelot wrote: Tu pišete eden proti drugemu. Vsi ti prispevki so le še eno bojišče kjer se vlečejo za lase levi in desni.

  Kdo proti komu?

  Jaz vidim razpravo o povsem načelnih stvareh, ne pa “proti nekom”.

  ozelot wrote:

  Čustven odziv je pogojen na znanje ki ga imaš o neki zadevi. Če to znanje-vedenje spremeniš potem se spremeni odziv.

  Temu pravimo avtopilot. Imamo dve vrsti avtopilota – pogojenega in nepogojenega. Ti govoriš o pogojenem, ki nima veze z nobeno duhovnostjo, ampak z analitičnim umom. Nepogojenega avtopilota razvijajo tradicionalno v borilnih veščinah (odziv se mora “začeti”, preden se v vidni obliki pokaže, kaj bo naredil nasprotnik), temelji pa na intuiciji. V moderni psihologiji povezujejo pojem nepogojeni avtopilot s pojmom adaptivno nezavedno. Naredili so zanimiv poskus. Tisti, ki so načrtno razvijali adaptivno nezavedno (nepogojenega avtopilota) so iz lahko ogleda dveh sekund posnetka predavatelja v akciji, o kvaliteti njegovih predavanj povedali približno toliko in talo adekvatno, kot tisti, ki soga dejansko poslušali.

  ozelot wrote:
  Za nas je pa kao prav da se jezimo??? Ma What?? Še preden spoznaš vsa dejstva popizdit, enga na gobec in potem se opravičevat za prehitro reakcijo. To je šele neumnost. Najprej nekoga udarit, potem imeti slabo vest in se mu opravičit (ravno tako je z jezo. Večinoma se ljudje po prepiru opravičimo eden drugemu mar ne?) in ravno ta slaba vest ima po Gregg Bradenu šele negativne posledice v vesolju.

  Torej če popizdiš potem stoj za tem do konca svojih dni. Reci sam sebi “znorel sem in tako ostane. Tega ne želim zbrisat za nič na svetu ker takrat sem deloval po svojih najboljših močeh da bi si zagotovil harmonijo v življenju” To sprejmeš in živiš naprej.

  Jasno sem dal namig na temo “sveta jeza”, kjer je pojasnjeno, za kakšne vrste jezo gre. Tudi avtor gornjega članka piše o koristni in škodljivi jezi. Pri pojmu koristne jeze seveda ne gre le za “sveto jezo”. Dejstvo je, da je jeza povezana z navalom adrenalina in še česa. Če tega naboja ne vržeš ven, te razjeda od znotraj. Zato je načeloma boljše zakleti ali kaj vreči ob tla, kot pa jezo izkontrolirati zato, da bi veljal za dobro vzgojenega ali morda za marsikoga celo duhovnega. Še enkrat – duhovnost je spontanost. Spontan pa ne moreš biti, dokler si reaktiven. In če se gorivo za reaktivne odzive pojavlja (recimo jeza), ti pa ga ne pokuriš/sprocesiraš, ampak izkontroliraš, spontan še zelo dolgo ne boš.

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.