Reply To: zanimivi linki

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast zanimivi linki Reply To: zanimivi linki

#2749
tadej pretner
Moderator

zofija wrote:

Tadej, mene zanima, zakaj je to tolk težko nam, človeku razumet oz. si priznati….zakaj, če ima recimo človk tolk znanja in znanja, zakaj je potem to tolk težko, da človek to znannje spravi v delovanje, v vsako dnevno delovanje, in, da potem iz tega izhaja in si nabira novo znanje se pravi, na podlagi svojih izkušenj, svojega znanja, ki iz njega izhaja, in ne samo iz knjig…Ker se mi zdi, da kolker nam pomagajo te knjige, nam v istem trenutku lahko tudi škodijo…?
Ejga, hvala za ves tvoj trud, lubčkaHeart

Eno je znanje iz knjig, povsem nekaj drugega pa je, prenesti ga v izkušnjo. Tam zgoraj omenjam kontrolne mehanizme – kaj človeku pomaga, če mu poveš, ali če prebere, da se lajf najboljš “dogaja” takrat, ko so kontrole izključene, če pa se ni pripravljen potruditi, da jih dejansko izključi. Da je temu tako, je več razlogov:
– izključiti kontrole pomeni prepustiti se lajfu, a je eden naših kolektivnih strahov, da se ne upamo prepustiti
– kako boš od človeka pričakoval, da prevzame odgovornost za svoj lajf, če pa je večina v identiteti žrtve; za žrtve pa je značilno, da niso odgovorne
– živimo v instant svetu; folk hoče instant rešitve in maš cel kup takšnih, ki v iskanju instant rešitve lutajo od delavnice do delavnice, a dso vedno znova razočarani, saj instant rešitev ni
– tudi če folku dopoveš, da instant rešitev ni, je zaradi prvih dveh naštetih razlogov vprašanje, če bo pripravljen vložiti potrebno energijo in čas za spremembo. Hočeš dokaz? Ga nimam, ampak stavim, da procesa, ki ga objavljam v temi praznina, redno ne izvaja več folka kot recimo trije, pa čeprav sem recimo podal o njegovi učinkovitosti primer iz prve roke (nisem več alergičen na pik čebel (sem pa “mladi raziskovalec. Zadnjič, ko še nisem vedel, da nisem več alergičen, sem vzel še protialergijsko tableto, včeraj sem pa nalašč težil okoli čebelnjaka, da me je pičila čebela in da sem videl kaj bo, če tablete ne vzamem – nič ni bilo, le majčkena bulica)

Aja, ko že omenjaš knjige – v večini knjig ne najdeš recepta, kako praktično spremeniti kvaliteto izkušnje. Nekatere so preprosto slabe, druge pa napisane na nekoliko filozofski način (zlasti vzhodnjaški avtorji) in jih večina ne razume – pri tem je največji hec v tem, da niti ne vedo, da jih ne razumejo. Ampak če zadeve razumeš in v skladu z razumevanjem ravnaš, se to mora krepko poznati v kvaliteti vsakdana.

Zanimivo je tudi dejstvo, da so nekatere najbolj učinkovite stvari med folkom totalka neznane. Tu predvsem mislim na proces “zlom identitet”, za katerega mislim, da je vrhunski, pa nisem prepričan, da ga kdo v Sloveniji poučuje. Ti se ga boš naučila junija, ko se vidimo v šoli.

Lepo je če deliš